Luna ar putea avea un adăpost perfect pentru astronauți

Luna ar putea avea un adăpost perfect pentru astronauți

Un studiu confirmă existența unui canal mare de lavă pe Lună, care ar putea ajuta astronauții aflați în misiune pe satelit.

Studiul publicat în Geophysical Reserch Letters spune că astronauții care vor lua parte la misiuni viitoare pe Lună ar putea găsi adăpost în regiunea Marius Hills. Nimeni nu a stat pe Lună mai mult de trei zile mai ales pentru că acele costume de astronaut nu-i pot proteja de multe lucruri: variații extreme de temperatură, radiații sau meteoriți. Spre deosebire de Pământ, satelitul nu are atmosferă sau câmp magnetic care să protejeze astronauții.

Acum, s-ar putea ca cel mai sigur loc pentru a adăpost să fie interiorul unui canal construit de lavă. Aceste canale apar în mod natural când un flux de lavă dezvoltă o crustă tare, care se îngroașă și formează un acoperiș deasupra fluxului care curge în continuare. Odată ce lava se oprește, ce rămâne în urmă poate deveni un adăpost bun.

„Este important să știm unde și cât de mari sunt tuburile de lavă lunare, dacă vom construi vreodată o bază acolo”, a spus Junichi Haruyama, cercetător principal la JAXA, agenția spațială japoneză. Dar cunoașterea acestor lucruri este importantă și pentru cercetarea satelitului, în general. Probe de rocă de acolo pot oferi date despre fluxul de căldură și date despre cutremurele.

JAXA a analizat datele radar de la sondele spațiale SELENE pentru a detecta tuburile de lavă subiacente. Lângă Marius Hills, au identificat spațiul pe baza recepției semnalului radar. Ecoul marchează, în acest caz, un gol. Echipa a găsit modele similare de ecou la mai multe locații din jurul găurii, indicând că pot exista mai multe. Sistemul radar al lui SELENE nu a fost conceput pentru a detecta tuneluri de lavă. A fost gândit pentru a studia originile Lunii și evoluția sa geologică.

Din aceste motive, nu a zburat suficient de aproape de suprafața lunii pentru a obține informații exacte cu privire la ceea ce este (sau nu) sub. Existența canalelor de lavă pe Lună a fost speculativă în trecut, dar acum e cea mai clară dovadă.

Citește și:
Sursa: Science News
Etichete: