14 nov. 2017 | 14:00

Apple Watch poate diagnostica apneea și hipertensiunea eficient

ACTUALITATE
Apple Watch poate diagnostica apneea și hipertensiunea eficient

Apple Watch este cel mai popular ceas inteligent deja de câțiva ani, dar abia acum aflăm cât de util poate fi ca instrument de diagnosticare.

Numărul gadgeturilor inteligente pe care le poți achiziționa în 2017 este foarte mare. Mai ales când vine vorba de purtabile, poți face o investiție mai mică sau mai mare în brățări și ceasuri inteligente de la un număr foarte mare de producători. Nu toate vin însă cu aceleași dotări și nici nu sunt la fel de precise în efectuarea măsurătorilor.

Din acest motiv, un studiu publicat pe Abstracts Online și preluat de Tech Crunch reprezintă o mare bilă albă pentru ceasul inteligent de la Apple. Încă din primele materiale de promovare ale Apple Watch, a devenit evident că senzorii din interior sunt unii dintre cei mai capabili și preciși, mai ales când vine vorba de înregistrarea ritmului cardiac. În noile versiuni de WatchOS, ceasul îți salvează un istoric al ritmului cardiac, ajutându-te să vezi mai bine dacă ai motive să-ți faci griji din prisma fluctuațiilor de tensiune.

Noul studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din San Francisco și institutul Cardiogram confirmă că același ceas inteligent pe care îl folosești pentru a-ți vedea notificările de pe Facebook este foarte eficient la diagnosticarea anumitor afecțiuni. Cu o precizie de 82% poate identifica simptomele de apnee în somn și cu o acuratețe de 90% te poate avertiza dacă suferi de hipertensiune.

În scopul diagnosticării, datele de la pedometrul și senzorul cardiac din ceas au fost înaintate către o rețea neurală intitulată DeepHeart. Odată ajunse acolo, un algoritm de inteligență artificială asociază acele informații cu alte particularități ale pacientului pentru a oferi un diagnostic destul de precis fără ajutorul unui doctor. În momentul în care DeepHeart îți oferă un motiv de îngrijorare, este recomandabil să vizitezi un medic pentru confirmarea diagnosticului și, eventual, pentru începerea unui tratament.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele