12 nov. 2017 | 09:48

Cercetarea care îți arată că dispariția dinozaurilor a fost pur ghinion

ACTUALITATE
Cercetarea care îți arată că dispariția dinozaurilor a fost pur ghinion

O nouă cercetare sugerează că dinozaurii ar fi supraviețuit cataclismului provocat de asteroid, dacă acesta ar fi lovit Pământul în altă parte.

Puteau fi dinozaurii mai ghinioniști de atât? Acest studiu arată că nu. Într-o lucrare publicată în Scientific Reports, un cuplu de cercetători au calculat că asteroidul nu a avut decât o șansă de 1 la 100 de declanșare a unei extincții în masă când a lovit Pământul.

Asteroidul a lovit Pământul lângă Peninsula Yucatan din Mexic. Acolo, după spusele cercetătorilor, erau rezervoare uriașe de țiței și hidrocarburi, așteptând parcă să fie aprinse. Lucrările anterioare ale lui Kaiho și Oshima, publicate în 2016, au presupus că dacă un asteroid ar lovi acel loc, milioane și milioane de tone de substanță organică ar ajunge în atmosferă. În acest scenariu, temperatura Pământului s-a prăbușit sub norul de funingine care a blocat lumina Soarelui. Plantele au murit și, în cele din urmă, de foame, s-ar fi dus și dinozaurii.

Asteroidul ar fi provocat norul de funingine, dar nu funinginea a condamnat, în mod direct, dinozaurii. Cu 66 de milioane de ani în urmă, numai 13% din suprafața Pământului conținea material suficient pentru a genera această funingine, a fost concluzia celor doi cercetători. Așadar, dacă asteroidul ar fi lovit Pământul în acea 87% din suprafața planetei, dinozaurii ar fi trăit și astăzi.

Teoria extincției asteroidului, larg acceptată ca cea mai plauzibilă explicație pentru dispariția dinozaurilor, este rezultatul a patru decenii de cercetare. La sfârșitul anilor ’70, oamenii de știință Luis și Walter Alvarez, un duo tată-fiu de la Universitatea California din Berkeley, au început să investigheze pietre la granița dintre perioadele geologice cretacice și paleogene. Ei au descoperit elementul iridiu, caree există doar în asteroizi. De asemenea, funinginea cretacică a fost amestecată cu lutul roșu. Iridium a apărut în lut în urmă cu 66 de milioane de ani, în întreaga lume. În orice caz, cercetătorii au demonstrat că dinozaurii au fost loviți mai mult de soartă, decât de asteroid.