22 oct. 2017 | 11:00

Un nou tratament pentru pacienții cu cancer, riscant și scump, este pe piață

ACTUALITATE
Un nou tratament pentru pacienții cu cancer, riscant și scump, este pe piață

Food and Drug Administration (FDA) a aprobat al doilea tratament pentru tratarea cancerului genital, o perfuzie intravenoasă riscantă.

Soluția vine pentru pacienții cu limfom difuz cu celule B mari (DLBCL), o formă agresivă de cancer de sânge și cel mai frecvent caz de non-Hodgkin (NHL). Tratamentul riscant este un alt pas către restabilirea sistemului umanitar uman. Noua terapie, Yescarta, este acum aprobată numai pentru adulții care au avut deja două tentative de chimioterapie eșuate.

Dacarta, produsă de compania bio-farmaceutică Kite, este un fel de terapie genică. Ea funcționează prin reproiectarea propriului sistem imunitar al pacientului și transformarea celulelor proprii într-un ”medicament viu”, care poate identifica și distruge celulele canceroase. Aceasta este un fel de imunoterapie, tratament care combină tehnici medicale și genetice pentru a echipa sistemele imunitare ale pacienților, ca să fie capabile să lupte cu boala.

În America, aproximativ 3.500 de pacienți pe an ar putea beneficia de Yescarta, o perfuzie intravenoasă folosită o singură dată, care se fabrică individual pentru fiecare pacient în parte, la un cost de 373.000 de dolari. Tratamentul este riscant și poate avea efecte secundare, care pot pune viața pacientului în pericol, cum ar fi probleme neurologice, infecții grave și chiar moartea.

Cu toate acestea, deoarece pacienții eligibili se confruntă cu un risc ridicat de deces, majoritatea optează pentru tratament și își asumă acest risc. Tina Bureau, un pacient cu limfom care a participat la studiul medicamentului, a declarat că nu are altă soluție decât Yescarta. ”Da, poate pune viața în pericol. Dar, când te afli într-o situație în care viața ta este amenințată deja, nu ai nimic de pierdut”, spune Bureau.

Vestea este una importantă pentru pacienții cu recidivat sau refractor B, cărora li s-au terminat opțiunile și așteptau noi tratamente care să-i ajute. Există aproximativ 7.500 de pacienți cu DLCBL refractor anual  în Statele Unite, care sunt eligibili pentru terapie. Nevoia de noi tratamente este o problemă la nivel mondial. În prezent, aproape jumătate dintre pacienții cu limfom cu celule B mari, nu răspund la tratament și recidivează.