04 oct. 2017 | 12:13

Dacia D6 e mașina românească de care probabil nu ai auzit

ACTUALITATE
Dacia D6 e mașina românească de care probabil nu ai auzit

Dacă vrei să fii sigur de ceva în România, atunci marca Dacia e acel lucru. De la mașinile folosite de toți la modelele prototip, care n-au mai ajuns pe piață, automobilul românesc va sta mult timp în umbra acestui nume. Acum, e timpul să afli despre Dacia D6 Estafette.

[related]

Dacia D6 putea fi mașina perfectă pentru hipioți din România comunistă. N-a ajuns niciodată atât de cunoscută ca modelul Volkswagen, dar, dată fiind disponibilitatea limitată, a ajuns vedetă în felul ei. Ca multe alte idei implementate de uzina Dacia în comunism și aceasta este preluată după Renault, mai precis modelul Estafette (nume care a fost lipit și de Dacia D6). A fost asamblată în România între 1975 și 1978 și au fost realizate 642 de exemplare (alte surse dau circa 800 de unități).

Dacă tot am pomenit de Dacia per total, ar trebui să știi că motorul și toate anexele sale, mai puțin pompa de apă și carcasa filtrului de aer, erau comune cu cele de pe Dacia 1300. Aceasta e cea mai cunoscută dintre toate cele produse la Mioveni și cea care a ajuns în simbol în jocuri video sau pe străzi. Tot de fabricație românească erau sistemul de frânare de pe puntea spate, geamurile, plafonierele, anvelopele și tapițeria.

De Dacia D6 Estafette a beneficiat mai ales Poșta Română. Mai mult, automobilul a fost vândut exclusiv instituțiilor de stat. VICE l-a căutat pe unul dintre oamenii care au luat din fier vechi modelul Dacia D6 și l-a făcut suficient de bun cât să poată merge pe stradă cu el. Legat de hipioți, îl poți lua ca pe un mit urban mai mult decât o realitate. Astfel, „legenda spune” că Elena Ceaușescu nu a vrut ca modelul să ajungă la populație, că ar fi împins-o spre haos, anarhie și trai mai libertin. Cum ar fi fost să trăiești, în timpul comunismului, în mașină?

[readmore]

Deloc surprinzător, modelul Renault Estafette s-a bucurat de-o popularitate ceva mai mare. A fost lansat în 1959 și până în 1986 a fost produs (datorită Mexicului). Numele vine din italiană și înseamnă, într-o traducere aproximativă, „curier”. În 1961, a fost actualizat modelul și a fost introdusă versiunea Alouette. Aceasta putea să devină camper van, că scaunele puteau fi scoase.

Imaginea din deschidere este un screenshot din videoul VICE.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele