25 sept. 2017 | 17:15

UE a aflat că pirateria nu este rea și a încercat să ascundă asta

ACTUALITATE
UE a aflat că pirateria nu este rea și a încercat să ascundă asta

Un studiu efectuat în 2014 la cererea Comisiei Europene dezvăluie că pirateria nu ar avea un impact atât de grav asupra vânzărilor, însă acest lucru nu a fost făcut public.

Comisia Europeană a plătit 360.000 de euro unei firme de consultanță olandeze pentru a cerceta efectul pirateriei asupra vânzărilor de conținut protejat prin drepturi de autor. Raportul final a fost finalizat în mai 2015, dar din anumite motive nu a fost niciodată publicat. Raportul de 300 de pagini sugerează că nu există dovezi care să susțină că pirateria are un efect negativ asupra vânzărilor de conținut protejat prin drepturi de autor. Cu câteva excepții, totuși.

„În general, rezultatele nu indică dovezi statistice solide privind vânzările prin încălcări ale drepturilor de autor online. Asta nu înseamnă neapărat că pirateria nu are niciun efect, ci doar că analiza nu dovedește cu suficientă claritate că există un efect îngrijorător. O excepție o reprezintă recenta lansare a filmelor de top. Rezultatele arată o rată de 40% care înseamnă că pentru fiecare 10 filme de top, patru sunt vizionate ilegal”, se arată în raport, potrivit The Next Web.

Raportul nu rezolvă definitiv dezbaterea despre încălcările drepturilor de autor online, însă arată concluzii similare altor studii. Mai mult, se pare că CE a manipulat puțin realitatea, ca să-i fie mai potrivită nevoilor sale.

Într-un articol publicat în 2016, doi oficial ai Comisiei Europene au raportat o legătură între piraterie și vânzările pierdute de filme, dar nu au ținut cont că raportul pe care se bazau se referea și la muzică, jocuri sau cărți electronice. Astfel, în cazul jocurilor video, studiul a găsit că se află de partea cealaltă a baricadei, indicând o influență pozitivă a descărcărilor de jocuri ilegale asupra vânzărilor legale.