06 sept. 2017 | 09:21

Procesul câștigat de un român îți asigură intimitatea online față de angajator

ACTUALITATE
Procesul câștigat de un român îți asigură intimitatea online față de angajator

Emailurile și orice alte tipuri de comunicații în format digital nu vor mai putea fi accesate de angajator, mulțumită cazului unui român.

În urmă cu câteva zile, un român a câștigat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului un proces ce va avea consecințe pe termen lung în întreaga Uniune Europeană. Procesul a durat câțiva ani și a fost intentat de inginerul Bogdan Bărbulescu, după ce a fost concediat acum 10 ani. Motivul pentru care a fost dat afară de la locul de la muncă a ținut de utilizarea unui cont de mesagerie de la muncă pentru comunicații personale.

În acel context, angajatorul a justificat decizia prin prezentarea unor conversații private între inginer și membrii familiei sale scoase la imprimantă. În contextul în care unele dintre mesajele respective erau de natură intimă, iar angajatul nu a știut că altcineva îi poate citi mesajele a fost marcat de situație. La scurt timp după eveniment, Bărbulescu a dat firma în judecată.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg a decis că emailurile și orice alte forme de comunicații desfășurate la muncă nu pot fi accesate de angajator fără acordul în prealabil al angajatului. Un astfel de gest reprezintă o încălcare a dreptului la intimitate al oricărei persoane și este inadmisibil.

Mai multe țări europene au urmărit îndeaproape cazul lui Bogdan Bărbulescu, iar în unele teritorii au fost deja sporite drepturile angajaților cu privire la comunicațiile de la serviciu. De exemplu, în Franța, o nouă lege obligă angajatorii să negocieze orele între care angajații sunt obligați să răspundă la emailurile de muncă sau când le pot ignora.

Ca referință, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului nu poate stabili legi, dar deciziile sale reprezintă un precedent legal. Astfel, mai mulți angajtori s-ar putea să fie mai reticenți pe viitor când vine vorba de accesarea mesajelor de pe telefonul de business, a emailurilor de pe laptopul de la muncă și nu numai.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele