De ce e important procesorul Huawei cu inteligență artificială
Huawei n-adus un telefon la IFA 2017, Mate 10 va fi lansat în octombrie, dar a venit cu un procesor special: Kirin 970, cu inteligență artificială. Și, pentru prima dată, Huawei face un pas înaintea Samsung, TSMC și Qualcomm pe piața cipurilor pentru telefoane.
Pe scurt, ca hardware, procesorul Huawei folosește procesul de fabricație TSMC, pe 10 nanometri, care aduce laolaltă 5,5 miliarde de tranzistori pe centimetru pătrat. Cipul vine cu opt nuclee, patru tactate la 2,4GHz și alte patru la 1,8GHz, dar și cu o placă video cu 10 nuclee. Tehnologia pe 10nm nu e o noutate, să ai opt nuclee pe același cip iar nu e, dar capabilități de inteligență artificială (AI) sunt.
În urmă cu câțiva ani, când Huawei începea să-și crească popularitatea în România cu telefonul P6, procesorul Kirin nu era prea eficient. Se încingea prea tare, consuma prea mult, iar utilizatorii mai hardcore nu îl lua în seamă. Totuși, a crescut mult această divizie, iar acum putem vorbi de el ca un competitor pentru cei mai mari.
Kirin 970, cu aptitudini în zona AI, putea fi un pas previzibil în urmă cu un an, când Huawei a anunțat Mate 9 și că asistentul digital de la Amazon, Alexa, va fi disponibil pe acesta. În fapt, aici e noua cursă pe piața telefoanelor inteligente: cine poate oferi ceva mai mult decât ecran, baterie și cameră foto. Deocamdată, lupta e cam așa: Siri, de la Apple, Assistant, de la Google, Bixby, de la Samsung. Mai poți trece pe listă, dacă insiști, Cortana, de la Microsoft, doar că e limitată distribuția.
„Huawei este determinată să dezvolte dispozitivele cu funcționalități smart în dispozitive inteligente, construind capabilități care pot susține dezvoltarea acestor cipuri, dispozitive și soluții cloud„, a declarat Richard Yu, director Huawei responsabil de Consumer Business Group (CBG). Necesitatea unui cip care poate rezolva cerințe prin inteligență artificială s-a impus în momentul în care cantitatea de date colectată s-a dovedit prea mare pentru a o procesa în cloud.
Procesarea locală reduce timpul necesar pentru a oferi un rezultat. „Odată cu big data, vom fi în stare să înțelegem mai bine obiceiurile utilizatorilor și să dezvoltăm funcționalități de voce și de imagistică mai bune în telefon”, a declarat și Bruce Lee, vicepreședinte global pentru divizia de telefoane, Huawei, conform ZDNet. „Putem avea un răspuns mai rapid, pentru că nu mai e nevoie să încărcăm datele de pe dispozitiv în cloud, pentru calcule, apoi să le retrimitem către dispozitiv. Iar calculul pe dispozitiv înseamnă și că putem proteja mai bine intimitatea utilizatorilor [fără să avem date pe server]”, a completat acesta.
Vom vedea cât de puternic e Kirin 970 în Mate 10. Nu mai este o surpriză că cel mai bun telefon al Huawei va avea cel mai bun cip. Cât despre companie, e un moment în care pare, în sfârșit, mai departe de fraza made in China și mai aproape de global company, cum a tot spus în ultimii ani.