22 aug. 2017 | 21:00

Paradoxul Microsoft: urăște pirateria, dar o tolerează în Windows Store

ACTUALITATE
Paradoxul Microsoft: urăște pirateria, dar o tolerează în Windows Store

Windows Store este magazinul virtual de aplicații al Microsoft pentru desktopuri și mobile. Se pare însă că nu prea este atent monitorizat.

Cei mai mulți utilizatori de Windows 10 își instalează în continuare aplicațiile favorite de pe internet, la fel ca în urmă cu 10 ani. Cei care vor renunța însă la tradiție și vor apela la magazinul de aplicații care vine preinstalat încă de la Windows 8 vor avea un șoc.

Printre aplicațiile recomandate de la secțiunea Trending Apps s-au strecurat programe care promovează fără emoții conținut piratat. Acestea sunt, de fapt, site-uri web împachetate în aplicații universale pentru a fi integrate în Windows Store. În acest scop, gigantul din Redmond oferă niște tutoriale detaliate care te ajută să urmezi toți pașii fără să ai nici cea mai vagă idee despre programare.

Cei de la TorrentFreak au fost primii care au sesizat problema și au rămas marcați, având în vedere că respectivele aplicații ar fi trebuit să treacă printr-un proces mai mult sau mai puțin riguros de verificare. Nu de alta, dar vorbim de programe care rulează deopotrivă pe PC, terminale cu Windows 10 Mobile și toate versiunile de Xbox One.

Ca penibilul să ajungă la un alt nivel, majoritatea filmelor disponibile ilegal prin programele din Windows Store nici măcar nu pot fi vizionate legal prin serviciile de streaming contra cost. În plus, au și niște titluri SEO, precum Free Movies Online și HD Movies Online 2019, un detaliu care a favorizat probabil prezența lor în secțiunea Trending Apps din magazin.

Problema este departe de a fi nouă și a mai fost sesizată în trecut și pe Google Play, dar la o scară mai mică. Cei de la The Verge au testat câteva dintre aplicații și pot confirma că funcționează și facilitează accesul la filme și seriale piratate. Apple este singura companie care a reușit să nu aibă aplicații cu conținut piratat în magazinul virtual, deși există un număr spectaculos de programe de proastă calitate și în Mac AppStore.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele