14 mai 2017 | 12:00

Cum reușește utilizarea telefoanelor să apropie membrii familiei, în loc să-i alieneze

ACTUALITATE
Cum reușește utilizarea telefoanelor să apropie membrii familiei, în loc să-i alieneze

Ne-am obișnuit să avem o părere foarte proastă despre membrii familiei care sunt dependenți de mobile, dar un studiu recent a ajuns la o concluzie diferită.

La orice întâlnire cu membrii familiei, indiferent dacă este la un grătar sau un restaurant, sigur există cineva care nu se poate dezlipi de telefon sau tabletă. Concluzia pe care o auzim cel mai des este că dependența de aceste gadgeturi are efectul de a slăbi relația între oameni și de a micșora nivelul de empatie față de semeni. În contextul în care interacționezi din ce în ce mai puțin cu persoane în lumea reală, tinzi să crezi că devine imposibil să îți mai dai seama prin ce trec acestea.

Aceleași telefoane mobile vin însă la pachet și cu un număr semnificativ de beneficii. Pe lângă cele evidente, ce țin de facilitarea acesului la informație și la un set stufos de mijloace de comunicații, un studiu comisionat de T-Mobile relevă faptul că păriniții sunt în mare parte încântați de telefoanele din mâna copiilor.

În studiul celor de la ORC Caravan, pe care îl vedeți accesând acest link, se poate vedea de ce dispozitivele mobile omniprezente în viața noastră au abilitatea de armoniza și întâri relațiile între membrii familiei. Nu mai puțin de 70% dintre părinții intervievați au afirmat că tehnologia mobilă le îmbunătățește viața. Aparent, le oferă posibilitatea să fie mai aproape de copii, fiind menționate aici comunicațiile prin email, SMS-uri, apeluri vocale și rețele sociale.

Alți 48% dintre părinți s-au arătat încântați de dialogurile prin intermediul grupurilor de chat. Peste jumătate dintre participanții la studiu au lăudat Facebook ca fiind mijlocul perfect de comunicare cu copiii. Dintre celelalte rețele sociale utilizate în același scop, 23% au afirmat că preferă Snapchat și 22% se uită pe Instagram, dacă vor să vadă ultimele aventuri ale celor mici.

În final, este evident că există o fărâmă de adevăr în aceste valori detaliate mai sus, dar asta nu înseamnă că aceleași gadgeturi care facilitează accesul la Facebook, nu pot fi percepute ca vicii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele