24 apr. 2017 | 17:09

De ce ar putea fi raportați la poliție administratorii grupurilor de WhatsApp

ACTUALITATE
De ce ar putea fi raportați la poliție administratorii grupurilor de WhatsApp

În mod uzual, administratorii de WhatsApp nu au foarte multe responsabilități dar, dintr-un motiv ciudat, ei riscă să fie raportați la poliție.

În principiu, un administrator al unui grup pe WhatsApp are două îndatoriri. Poate adăuga contacte noi într-un grup și poate elimina anumiți indivizi pe criterii arbitrare. O agenție guvernamentală din India a decis însă zilele trecute că un admin trebuie să fie mult mai responsabil decât atât.

Conform celor de la Economic Times, aceiași indivizi pot fi raportați la poliție dacă nu luptă activ împotriva propagării știrilor false.

Aceasta a fost decizia unui magistrat indian și, la prima vedere, pare a fi o formă foarte interesantă de combatere a fenomenului fake news. Practic, s-a ajuns la concluzia că un administrator de WhatApp poate fi luat la rost dacă acceptă propagarea pe grup de către diverși membri a știrilor false sau incorecte din punct de vedere faptic. Dacă nu fac o treabă foarte bună la acest capitol prin eliminarea din grup a celor care au greșit, orice alt membru are dreptul să-i raporteze la poliție.

În contextul în care fenomenul propagării știrilor false se dovedește a fi foarte răspândit, problema este una destul de îngrijorătoare. Mulți analiști sunt de părere că rezultatele alegerilor din Statele Unite au fost influențate semnificativ de răspândirea știrilor false pe Facebook și Twitter. La o scară mai mică, situația pare să se repete în aceste zile în Franța, pe perioada desfășurării alegerilor prezidențiale.

Google și Facebook au făcut eforturi semnificative cu scopul prevenirii propagării știrilor false, dar rezultatele sunt mixte. Nici măcar privarea acestor publicații online de acees la bani din reclame nu pare să genereze rezultatele scontate. Nu putem decât să sperăm că gestul agențiilor guvernamentale din India se va propaga și în alte teritorii de pe mapamond cu același scop nobil.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele