Un astronaut împărtășește imaginea spectaculoasă a aurorei boreale văzute din spațiu
Astronautul francez, pe nume Thomas Pesquet, împărtășește cu noi imaginea spectaculoasă a aurorei boreale, așa cum poate fi ea observată din spațiu.
Fotografiile realizate de Pesquet nu doar că sunt mult mai impresionate decât cele care ne apar în mod normal în News Feed, dar capturile spectaculoase ne face un dor nebun de a călători ceva mai mult, pentru a putea experimenta pe propria piele aceste experiențe inedite. Pe lângă acest fapt, imaginile realizate de astronautul francez ne oferă o privire mai clară asupra modului în care acest fenomen natural se întinde pe glob, conform Inquirer.
Pesquet a trăit pe Stația Spațială Internațională (SSI) de când a fost trimis pe orbită ca parte a Expediției 50, din noiembrie 2016, cu scopul de a începe misiunea Agenției Spațiale Europene, denumită Proxima. Acesta se va întoarce pe Pământ anul acesta, în luna mai.
Aurora boreală este un fenomen ce constă într-o strălucire imensă care poate fi observată pe cerul nocturn în proximitatea zonei polare din emisfera nordică. Acesta se petrece atunci când particulele încărcate electric din magnetosferă se ciocnesc cu atomi din straturile superioare ale atmosferei terestre și creează o cortină extinsă în spațiu orizontal, care are culori și tonalități diferite. Spre exemplu, prin emisiunea atomilor de oxigen, aurora boreală capătă o nuanță verde, iar prin interacțiunea atomilor de azot și oxigen se produce lumina roșie. De asemenea, fenomenul poate apărea și ca o luminescență violetă, albastră sau ultravioletă.
Acest fenomen nu este unic pentru atmosfera noastră planetară, fiind observat și pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte și Venus. De asemenea, acest fenomen este de origine naturală, deși el poate fi creat în mod artificial prin explozii nucleare (în straturile superioare ale atmosferei) sau în laborator.