NASA investește într-o misiune prin care să colonizeze Marte
NASA vrea să înceapă să studieze condițiile de viață de pe Marte, pentru a găsi o modalitate de a construi adăposturi cu ajutorul resurselor de care planeta dispune.
NASA își propune să trimită o misiune spre Marte în 2030. Între timp agenția vrea să reducă cât mai mult costurile pentru a putea investi cât mai mult în aceste planuri. Cu acest scop în minte, cercetătorii studiază solul marțian și modalitățile diferite prin care pot extrage metalele conținute de acesta. Resursele extrase vor fi folosite mai apoi pentru a printa prin intermediul tehnologiei 3D cele necesare susținerii vieții umane.
Agenția și cercetătorii de la Universitatea din Florida Centrală au identificat oxizi metalici în solul de pe Marte. Pentru a-i extrage, aceștia își propun ca prin intermediul electrolizei să convertească pământul în metal și oxigen, conform Digital Trends.
Procedeul presupune topirea solului marțian prin încălzirea sa la o temperatură de aproape 1.600 de grade celsius. Electrozii încărcați opus, care se află de o parte și de alta a materiei topite, separă metalele de oxigen.
„Ambele materiale sunt imperative pentru colonizarea planetei Marte sau a Lunii”, menționează Kevin Grossman, intern la NASA și fost student al UCF. „Oxigenul este important din mai multe puncte de vedere, iar cel mai evident motiv este că oamenilor le place să respire. Cea mai puțin evidentă aplicație a oxigenului este pe post de oxidant. Acesta este necesar pentru confecționarea gazului propulsor care să le permită oamenilor să se întoarcă pe Pământ.”.
Proiectul actual se concentrează pe posibilitatea de a printa 3D metalul existent, scopul fiind de a crea componente necesare ridicării unor structuri, adăposturi, dar și de a confecționa unelte de dimensiuni mici. Pe baza proiectelor viitoare se va încerca folosirea materialelor pentru a crea silicon (un compus care le va permite să producă dispozitive electronice în spațiu).
Ideea din spatele acestei intenții este de a găsi o modalitate de supraviețuire pe baza resurselor care pot fi găsite deja în spațiu. Și asta pentru că cele necesare întreținerii vieții nu pot fi transportate doar cu ajutorul unei nave spațiale. În schimb, dacă astronauții ar fi nevoiți să care resursele de care au nevoie, costurile misiunii ar crește foarte mult.