05 feb. 2017 | 12:00

GlobalXplorer te ajută să faci arheologie din perimetrul căminului

VIDEO ACTUALITATE

GlobalXplorer este un nou proiect online care te ajută să participi alături de o comunitate numeroasă la un efort global de arheologie.

Numărul activităților pe care le puteți întreprinde online este surprinzător de mare, iar rețelele sociale precum Facebook sau Twitter vă pot ocupa o cantitate semnificativă de timp. YouTube reprezintă o altă gaură neagră a internetului în care puteți pierde câteva ore fără să vă dați seama. O alternativă constructivă ar putea fi GlobalXplorer, un site care vă invită la arheologie.

Acest proiect început în urmă cu aproximativ o săptămână este accesibil online la globalxplorer.org. Scopul echipei din spate este de a angrena un număr foarte mare de oameni care să faciliteze descoperirea unor zone de interes arheologic în Peru. Sistemul este cât se poate de simplu și nu implică decât să menționați dacă vedeți sau nu semne de activitate umană în zonă. De cele mai multe ori, localnicii cunosc zonele cu diverse ruine sau morminte și fură. Pornind de la această premiză, dacă vedeți diverse persoane într-o imagine care apare pe ecran, înseamnă că o echipă de arheologi ar trebui să se deplaseze în zonă.

Proiectul a fost fondat de Dr. Sarah Parcak în colaborare cu National Geographic Fellow. Ideea a câștigat deja o finanțare de 1 milion de dolari anul trecut prin intermediul TED Prize. Dacă principiul vă este cunoscut, se datorează faptului că aceeași rețetă de scanare a unei zone foarte mari de teren cu ajutorul internauților a fost folosită în 2014 în cazul campaniei de căutări pentru avionul MH370.

E interesant faptul că toți participanții la GlobalXplorer nu pot ști locația exactă a imaginii pe care o au în fața ochilor. Deși este evident că e vorba de o imagine din satelit, nu puteți descoperi din greșeală un artefact interesant pentru ca în momentul următor să mergeți să-l găsiți în realitate. Statistic, prin această metodă, au fost deja analizați aproximativ 400 de kilometri pătrați din 200.000 de către un număr de 15.000 de voluntari. Pentru mai multe detalii despre modul în care funcționează întregul sistem, urmăriți clipurile atașate. Cu un pic de răbdare, poate vă veți redescoperi fascinația pentru arheologie din copilărie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele