Google experimentează noi metode de autentificare fără parolă
În cazul în care v-ați săturat să introduceți parole de foarte multe ori pe zi, noul experiment de autentificare al Google s-ar putea să încânte.
Cei de la Google se străduiesc deja de câțiva ani să înlocuiască parolele clasice cu un sistem mult mai eficient și mai rapid de autentificare, care să nu implice nici un compromis pe partea de securitate a procesului.
Conform unui utilizator de pe Reddit, zilele trecute acesta a fost invitat să iar parte la un experiment Google menit să eficientizeze autentificarea pe site. Ideea de bază consta în eliminarea parolelor sau a autentificării în doi pași și înlocuirea lor cu smartphone-ul din buzunar. Mai precis, cu prezența smartphone-ului în apropiere. Astfel, dacă cineva are un terminal cu Android deblocat în apropierea computerului, nu va mai fi nevoit să introducă manual parole complicate.
În mod evident, procesul necesită parcurgerea câtorva pași pe smartphone pentru a funcționa și este foarte probabil să aveți nevoie de un terminal recent, gen Nexus 6P pentru a nu întâmpina nici un fel de probleme. După respectiva etapă, în momentul în care vreți să vă autentificați pentru prima oară de pe un sistem nou, este suficient să vă introduceți adresa de email și să confirmați pe smartphone că acela este un nou computer pe care vreți să fiți logați.
După ce v-ați dat acordul pe mobil, procesul va fi finalizat cu succes. Merită reținut că nu vă împiedică nimeni să folosiți această metodă de autentificare în tandem cu altele clasice. Dacă nu aveți baterie la telefon sau pur și simplu nu este în preajmă, vă puteți introduce parola obișnuită. Trăiesc totuși cu impresia că, după ce ați descoperit acest nou sistem de autentificare, va fi foarte greu să reveniți la metodele clasice. Pe site-ul Google există deja o secțiune de întrebări și răspunsuri în care este detaliat întregul proces, împreună cu avantajele adoptării sale.
Dacă vă gândiți că cineva vă poate lua telefonul și în secunda următoare se poate autentifica pe contul vostru Google, vă înșelați. Întâi va trebui să treacă de codul de securitate al telefonul sau de amprentă, dacă aveți un smartphone cu cititor de amprente.