22 iul. 2015 | 06:22

Microsoft pierde bani lunar, dar Windows 10 ar fi salvarea

ACTUALITATE
Microsoft pierde bani lunar, dar Windows 10 ar fi salvarea

În cadrul conferinţei pentru anunţarea rezultatelor financiare pe ultimul trimestru, ni s-a confirmat că Microsoft funcţionează în pierdere.

Dacă nu aveţi o fascinaţie pentru cifre, merită să rămâneţi cu un singur lucru. Cei de la Bloomberg ne-au confirmat că ultimul trimestru fiscal a fost cel mai dezastruos din istoria companiei la capitolul pierderi financiare. Din 22,2 miliarde de dolari încasări, gigantul din Redmond, sub conducerea lui Satya Nadella, a înregistrat pierderi nete de 3,2 miliarde de dolari.

Este adevărat că aceasta este o perioadă de tranziţie pentru Microsoft sub noul CEO, dar se pare că cea mai mare parte a problemei ţine de achiziţia Nokia, care nu s-a încheiat încă. Doar în ultimele trei luni, acel gest de inconştienţă al lui Steve Ballmer s-a reflectat în concedierea a peste 7.800 de angajaţi şi plata a 7,5 miliarde de dolari pentru finalizarea cumpărării.

Degeaba a vândut Microsoft 8,4 milioane de telefoane Lumia în ultimul trimestru, în comparaţie cu 5,8 milioane în aceeaşi perioadă a anului trecut. În contextul în care cea mai mare parte dintre ele au fost aparate ieftine, încasările din acest segment au scăzut cu 38% până la 748 de milioane de dolari. Divizia responsabilă de sisteme de operare, care se pregăteşte de lansarea Windows 10 a înregistrat o scădere a încasărilor de 22 de procente.

Au existat totuşi şi veşti bune menţionate de Satya Nadella în conferinţa pentru anunţarea veniturilor pe ultimele trei luni ale Microsoft. Compania care şi-a început activitatea în domeniul software, a vândut mult mai bine hardware. Vânzările de tablete Surface au crescut până la 888 de milioane de dolari, iar numărul consolelor Xbox 360 şi Xbox One vândute a crescut de la 1,1 milioane de unităţi până la 1,4 milioane – o creştere de 27 de procente. La capitolul stocare cloud, încasările au crescut cu 88%, în timp ce Bing, deşi o duce mult mai bine cu o cotă de piaţă de 20,3 procente, abia în trimestrul viitor va reuşi să devină o componentă profitabilă a gigantului american.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele