Primul HTC One a fost un dispozitiv surprinzător. Avea carcasă din aluminiu, o interfață regândită, dar mai ales o cameră foto de doar patru megapixeli. I-au spus Ultrapixel și au promis rezultate bune în lumină puțină. HTC One M9 are 20 de megapixeli, dar fără o schimbare notabilă în calitate.
Încă de la primul iPhone, Apple a arătat că o cameră foto de pe telefon trebuie să fie simplă și să facă treaba fără să-ți pese ție de setări. Cine vrea mai mult descarcă (gratis sau contra cost) din App Store o aplicație mai bună. Rivalii Apple au plusat mai mereu pe numărul megapixeli, de la 5 la 8 și mai nou la 16 sau 20 de megapixeli.
De la 4MP, o rezoluție prea mică pentru videoclipuri 4K, HTC a sărit direct la 20MP cu un senzor Toshiba (folosit de Microsoft în Lumia 930). Nu este o problemă atât de mare numărul mare sau mic de megapixeli, atât timp cât livrează poze bune, ci optimizarea software-ului pentru hardware. În review-ul general al HTC One M9 am spus că aplicația este încă una bună, dar în ceea ce privește accesul la setări și viteza de reacție a ei la comenzile tale. Fotografiile realizate cu ea pot fi însă considerate cel mult bune.
Videoclip realizat la rezoluție 4K și redimensionat la full HD
Prin aplicația de la HTC ai acces la diverse opțiuni, de la control manual la fotografiere macro, iar în meniul de setări fixezi rezoluția foto și video. Poți filma clipuri video 4K la 30 de cadre pe secundă și unele full HD la 60 fps. Dacă vrei în slow motion, singura opțiune este HD la 120 fps, ce oferea și Apple pe iPhone 5s și ce are Samsung pe Galaxy S6.
În aplicație poți schimba rapid între camera foto principală, cea de selfie și un mod pentru panorame. Se descurcă rezonabil pentru panorame, dar are mici probleme în gestiunea diferențelor de lumină între cadre. Când vine vorba de selfie-uri, pe față ai o cameră Ultrapixel de 4MP, care poate filma și full HD la 30 fps, dar dispune și de mod HDR.
Modul HDR este foarte bun pe telefoanele Samsung și mediocru pe iPhone. Pe HTC One M9 nu excelează, rezultând poze care trebuie corectate în postprocesare, mai mereu scăzând cu o treaptă expunerea. Asta pentru că sunt puțin supraexpuse mai mereu, dar adevărata problemă e că zonele prea luminoase sunt prost gestionate și tonurile de culoare sunt greșite în multe dintre poze. Sunt cazuri în care vei obține unele imagini bune, neașteptat de bune, dar în cele mai multe cazuri vor fi sub așteptări.
O altă problemă a camerei este viteza de focalizare, care scade pe măsură ce scade și lumina. Fie că ești în interior, fie că ești afară, camera se descurcă destul de greu să focalizeze, chiar și când i-ai indicat clar zona suficient de luminoasă pe care se poate „concentra”. De asemenea, nu ai un mod pentru video, ci intri direct din aplicația pentru poze. Nu e o problemă decât când vezi că filmezi într-un cadru mai mic decât cel în care faci poze și dacă ai oprit filmarea, iar ești dus în aplicația pentru poze, pierzând încadrarea. Poți pune doar pauză. Poți însă să blochezi focalizarea și expunerea pe o regiune, astfel că ai un oarecare control asupra cadrului.
Este însă de lăudat aplicația prin care poți procesa pozele, dar în care ajungi, desigur, după ce le-ai făcut. Poți crea duble expuneri, poți decupa poze, poți aplica diverse efecte și făcând ceea ce, de regulă, reușești în VSCOCam sau Instagram ori Pixlr. În editorul de la HTC poți face cam orice ai dori să pari artist sau să aduci ceva în plus pozelor tale. Este una dintre cele mai plăcute aplicații prin care să-ți treci pozele înainte de a le trece online pe Instagram sau Facebook.
În primul rând, stabilizarea optică de imagine. Și dacă niciun model One n-ar fi avut-o, ar fi fost de înțeles, dar primul avea așa ceva. Apoi a dispărut ca prin minune. Stabilizarea aceasta te ajută atât când filmezi, ca să nu mai apară acel tremurat în videoclipuri, cât și când faci poze în condiții de luminozitate scăzută. Tot mai mulți producători o includ, dar mai sunt și câțiva care se încăpățânează să uite de ea ca și când n-ar fi utilă.
Pe One M10 ar trebui un mod HDR care să nu producă poze atât de diferite față de realitate și o separare a aplicației foto de cea video, ca să poți înregistra mai ușor clipuri. Mai ales că acum poate și HTC să livreze video 4K, un trend pornit de Samsung și fructificat de Motorola, LG și alții.
Un screenshot din videoclipul filmat la rezoluție 4K
HTC arată că se pricepe la design, creând telefoane precum One M9, dar ne mai arată și că nu înțelege cum ar trebui să fie o cameră foto. Cea nouă are 20 de megapixeli, dar nu o lua niciodată în calcul, dacă acesta e un argument decisiv când îți cumperi un telefon. Alege One M9 pentru design, sunet sau interfața sistemului de operare, dar în ceea ce privește fotografiile sunt cel mult rezonabile.
În cele mai multe, când lumina începe să scadă, se încearcă o maximizare a calității prin compensarea expunerii, dar asta aduce în plus mai mult zgomot de imagine. Pozele HDR vor arăta uneori foarte bine, recuperând detalii din toate regiunile pozele, dar de multe ori vor arăta ca o încercare nereușită de artă neînțeleasă. Și iPhone le scoate la fel de prost în HDR, dacă te încălzește cu ceva. În final, ai grijă când filmezi, orice tremurat al mâinii va fi transmis direct în cameră și în video.
Review pentru HTC One M9
Acesta e HTC One M9 și review-ul pentru el. De frumos e frumos, are cel mai nou Android, iar tot ce trebuie să știți am detaliat aici: http://bit.ly/onem9review
Posted by playtech.ro on Friday, April 10, 2015