18 feb. 2015 | 13:46

Bacteriile care ne-au influențat genele pe parcursul timpului

ACTUALITATE
Bacteriile care ne-au influențat genele pe parcursul timpului

O nouă descoperire a scos la iveală faptul că unele bacterii joacă un rol mult mai important în ereditate decât se credea până acum.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-ați învățat la biologie în timpul liceului s-ar putea să nu fie  în totalitate adevărat. Ne referim aici la ereditate și la influența pe care genele moștenite de la înaintașii noștri o au asupra felului în care noi ne dezvoltăm și asupra caracteristicilor noastre. Se pare că rolul bacteriilor în tot acest proces a fost ignorat până acum, iar ultimele studii arată că acestea își pot manifesta influența asupra noastră chiar înainte ca noi să ne naștem.

Până acum, bacteriile erau considerate niște elemente pe care le acumulăm pe parcursul vieții. După cum scriu cei de la Motherboard, oamenii de știință au tras o linie clară până acum între noi și mediu, iar bacteriile erau considerate parte a celui din urmă. Dar acum oamenii de știință au descoperit că diverse bacterii se transmit în același mod în care și genele se transmit.

Această nouă informație a fost scoasă la iveală în cadrul unor experimente care nu s-au desfășurat așa cum se așteptau cercetătorii. Experimentele desfășurate pe șoareci obținuți în urma unor procese de inginerie biologică aveau rolul de a-i ajuta pe oameni să studieze anumite gene izolate. Aparent, în anumite situații apăreau indivizi cu caracteristici care nu ar fi trebui să existe, acestea nefiind introduse în timpul creării lor.

Caracteristicile păreau a fi ereditare, iar ulterior s-a descoperit că de vină este o bacterie denumită Sutterella. Deși a intrat în colonie cel mai probabil prin infectarea unui individ, bacteria se transmitea de la mamă la individ. Conform celor care au făcut descoperirea, nu există niciun motiv pentru care același lucru nu s-ar întâmpla și în cazul oamenilor. Deși ar părea ciudat la prima vedere, acest lucru ar putea avea un efect benefic pe viitor, dându-le cercetătorilor posibilitatea de a modifica unele caracteristici. Până acolo, însă, mai sunt numeroase bariere de depășit, atât științifice, cât și legale.