Sony Vaio Pro 11, un ultrabook cu touchscreen din alta liga [REVIEW]
Sony Vaio Pro 11 este cel mai nou ultrabook al japonezilor, un sistem ultra portabil cu o greutate de invidiat si o constructie remarcabila.
Cel mai usor este sa lauzi lucrurile care merita laudate. Este un principiu simplu care se aplica de minune in cazul acestui sistem despre care, atunci cand il iei in mana, esti tentat sa zici ca este de jucarie din cauza greutatii infime. La 870 de grame este cu exact 201 grame mai usor decat MacBook Air-ul de 11 inci al celor de la Apple, avand insa in vedere ca in solutia celor de la Sony intra si un ecran sensibil la atingere, incepe sa fie din ce in ce mai evident ca japonezi joaca in alta liga. Vaio Pro 11 este un ultrabook de ultima generatie dotat cu cel mai nou procesor Intel Haswell ce va atrage in special clientii din segmentul business. Este dedicat celor care pun in egala masura pret pe portabilitate, performanta si autonomie si constientizeaza ca o medie calculata perfect intre cele trei elemente nu este ieftina.
In urma cu cativa ani, cand puneam mana pe primele netbook-uri ultra compacte stiam ca aceea greutate foarte mica se datoreaza unei configuratii foarte slabe. Indiferent ca te uitai la un Vaio X de 720 de grame sau la orice alt sistem portabil cu Intel Atom, era implicit ca faci un compromis pe partea de performanta. Procesoarele Atom au devenit atat de sinonime cu sisteme slabe incat Intel se straduieste sa elimine complet termenul din portofoliul sau de produse.
A trecut mult timp de atunci. A venit invazia tabletelor, vanzarile de PC-uri de orice fel au scazut brusc iar ultrabook-urile incearca sa reinvie increderea publicului in computere cu arhitectura X86. Chiar daca primele generatii de sisteme cu procesoare ultra low voltage nu au fost foarte apropiate de performanta unui computer cu procesor cu consum standard, odata cu cea de a patra generatie de procesoare Intel Core situatia s-a schimbat radical. IGP-ul integrat in aceeasi pastila de siliciu cu CPU-ul este mai performant ca niciodata, iar consumul energetic al noilor procesoare este net inferior generatiei Ivy Bridge.
Specificatii de invidiat
Vaio Pro 11 este un ultrabook de ultima generatie de la Sony. Are doar 285 x 197 x 15,88 milimetri, iar greutatea de aproximativ 870 de grame il clasifica fara probleme ca fiind un sistem exclusivist. Este realizat aproape integral din fibra de carbon, pentru o greutate scazuta fara compromis la capitolul anduranta, iar zona din jurul touchpad-ului este din aluminiu eloxat pentru a mentine temperaturi scazute la nivelul incheieturilor. Alegerea materialelor facuta de Sony aici este una foarte inspirata deoarece, chiar daca este un sistem care la prima vedere pare firav, in momentul in care il iei in mana iti da un sentiment de trainicie pe care obisnuiai sa-l simti doar la notebook-uri masive.
Cand am vazut prima oara Sony Vaio Pro-ul, am presimtit o dezamagire la capitolul tastatura, din fuga dupa milimetri. Din fericire aceasta a fost doar partiala. Pe de o parte, cursa tastelor este destul de mica si clinchetul la apasare este un pic plasticos. Pe de alta parte, tastatura este iluminata fara sa va deranjeze noaptea, tastele sunt mari, iar spatialitatea dintre ele va permite sa fiti cat se poate de eficienti la tehnoredactare.
La interiorul acestui ultrabook micut avem o combinatie de componente perfecte pentru munca de birou, redare de continut multimedia si poate si un pic de gaming fara pretentii. Partea de procesare este asigurata de o combinatie intre un Intel Core i5-4200U dual core, tactat la 1,6 GHz cu o frecvente de Turbo Boost de 2,6 GHz, un IGP Intel HD Graphics 4400 si o cantitate de memorie de 4GB DDR3 la 1600 MHz. Impreuna cu SSD-ul rapid de 128 de GB, memoria RAM este integrata pe placa de baza si nu poate beneficia de nici un upgrade. Desi aceste aspecte sunt valabile la majoritatea ultrabook-urilor, merita sa le aveti in vedere cand achizitionati un sistem ultra compact deoarece in 9 din 10 cazuri posibilitatile de upgrade lipsesc cu desavarsire.
Pe partea de conectica, cei de la Sony au incercat sa integreze cele mai noi standarde pentru a va ajuta sa profitati la maxim de investia semnificativa pe care ati facut-o intr-un Vaio Pro 11. Pe langa o placa WiFi Intel Dual Band Wireless N 7260 (IEEE 802.11 a/g/n), mai avem un chipset Bluetooth 4.0 + High Speed si un senzor NFC. Acesta din urma tinde sa devina omniprezent in sistemele recente de la Sony pentru a facilita imperecherea cu boxe cu NFC, cu telefoane, tablete sau alte gadgeturi. Nu lipseste suportul pentru Intel Wireless Display, o tehnologie care faciliteaza transmiterea de continut video Full HD la un televizor cu WiDi Integrat sau la un receptor WiDi conectat prin HDMI la un TV. Toate porturile sunt situate pe partea dreapta a laptopului, singura exceptie este data de portul de alimentare de pe partea stanga. In total, avem 2 porturi USB 3.0, dintre care unul este pentru incarcare rapida, un HDMI si un port hibrid, iesire de casti/intrare de microfon. Un mic detaliu, nu foarte evident la prima vedere, este dat de cititorul de carduri SD ascuns undeva in marginea inferioara din fata a notebook-ului. Pentru video conferinte, in marginea de sus a ecranului exista un webcam de un megapixel dotat cu un senzor Exmor R capabil sa faca capturi video la rezolutie 720p. Desi in conditii de iluminare scazuta, camera genereaza mult zgomot de imagine, personal m-a incatat teribil ca in mijlocul noptii sa pot purta o conversatie pe Skype in care sa ma vad foarte bine.
Punctele forte
Pe dimensiuni si greutate am insistat suficient, ce nu am detaliat, insa, este ecranul remarcabil integrat de Sony in Vaio Pro 11. Este vorba de un panou retro iluminat LED de 11,6 inci cu o rezolutie nativa de 1920 x 1080 pixeli. In acelasi timp, acesta este un display capacitiv sensibil la atingere care face o treaba remarcabila in a va ajuta sa profitati de toate elementele optimizate pentru touch din Windows 8. Desi nu prea cred eu in valoarea practica a unor termeni de marketing pentru tehnologii proprietare, acum avem de-a face cu o exceptie. Acest computer este unul dintre singurele in cazul carora Sony a optat pentru integrarea unui panou Triluminos. Acest termen nu foarte sugestiv face referire la abilitatea unui panou de a afisa un numar net superior de culori, umbre, tonuri si nuante in comparatie cu monitoarele conventionale.
Daca teoria suna bine oricand, experienta remarcabila vine cand aruncati pentru prima oara o privire pe un Vaio Pro. Nici macar nu conteaza daca are luminozitatea data la maxim sau daca aveti un notebook obisnuit langa el pentru referinta. Veti ramane uimit. In Windows sau atunci cand va uitati la poze, veti aprecia partial abilitatea acestui ecran de a va afisa imaginile pe care le stiti de mult intr-o cu totul alta lumina. Abia cand va veti uita la clipuri Full HD pe YouTube veti intelege de ce banuiesc eu ca aproape jumatate din pretul acestui laptop este reprezentat de ecran. Saltul pe care Sony l-a facut cu aceasta serie de panouri mi se pare similar cu experienta pe care am simtit-o prima oara cand am folosit un iPad cu Retina Display. Cu toate ca un astfel de display este prezent in majoritatea smartphone-urilor create de Sony in ultimul an, abia in momentul in care il vedeti la o dimensiune de 11,6 inci veti intelege insa la ce fac referire materialele de marketing ale japonezilor. Uniformitatea imaginii afisate este perfecta, culorile sunt vii fara a deforma nuantele printr-un contrast exagerat, tonurile de piele dintr-un clip cu trailer la Only God Forgives sunt mai multe decat le-ati crezut vreodata. Este din alta liga si daca ar fi sa-i dau o nota este cu siguranta in top 3 cele mai impresionante ecrane de notebook pe care le-am vazut pana la ora actuala.
Un alt element pe care il incadrez la capitolul puncte forte este dat de inovatia integrata de Sony in incarcatorul din pachet. In primul rand, pe transformator avem un port USB pe care il putem folosi sa ne incarcam orice smartphone sau tableta. In al doilea rand, implicit, la respectivul port USB este conectat un gadget dotat cu o mufa gigabit ethernet. Desi nu stiu daca respectivul accesoriu va fi inclus in pachetul oricarui Vaio Pro, chiar si daca trebuie sa-l achizitionati separat merita toti banii. Practic, acel dispozitiv cubic de cativa centimentri este un punct de acces care va transforma o conexiune ethernet cu fir intr-una wireless. Vine cu suport pentru WPS, are propriul SSID si cheia implicita WPA este trecuta pe marginea sa. Astfel, Sony a gasit o solutie originala la vesnica problema a sistemelor prea subtiri pentru a mai integra o conexiune ethernet.
Sunt sensibil la sunetul de calitate. Banuiesc ca cei mai multi dintre noi am invatat sa apreciem o perechere de casti peste medie sau un sistem audio care te face sa inchizi ochi pentru a te transpune intr-o sala de concert sau intr-o lume imaginara din hit de la Hollywood. Vaio Pro 11 vine cu ceva aparte la capitolul sunet care, chiar daca nu te va lasa cu gura cascata, te va face sa remarci efortul ingineresc al celor de la Sony de a integra intr-o carcasa foarte compacta de 11 inci un sistem audio capabil sa umple o camera. Format din mai multe difuzoare dispuse la baza ecranului, in momentul inclinati panoul veti reorienta automat si sunetul spre voi. Un concept similar l-am intalnit la MacBook Pro-uri. In ceea ce priveste abilitatea boxelor de a reda anumite frecvente, pe partea de medii si inalte am fost placut impresionat, in timp ce pe partea de joase legile fizicii nu i-au permis sa redea un bas mai profund.
Performanta si concluzii
Pentru testarea performantei lui Vaio Pro 11, pe langa doua teste de autonomie, am folosit Futuremark PCMark 7 si 3DMark 2013, Crystal Disk Mark, Cinebench R11.5 si SiSoftware Sandra Lite 2013. In PCMark 7 scorul total a fost de 4354 de puncte defalcat in felul urmator pe diverse teste: Lightweight 3411 puncte, Productivity 2695 puncte, Creativity 7866 puncte, Entertainment 3027 puncte, Computation Score 10418 puncte, System Storage Score 5158 puncte si Raw System Storage 4856. In Crystal Disk Mark, un test pentru performanta solutiilor de stocare, am obtinut 524,9 MB/s la citire si 132 MB/s la scriere. Rezultatul obtinut la scriere nu este foarte mare insa, avand in vedere ca de pe USB 3.0 sau Gigabit Ethernet nu veti putea scrie mai rapid decat atat, in 9 din 10 cazuri este o valoare suficienta. In Cinebench R11.5, in testul de OpenGl, performanta a fost de 14,5 cadre pe secunda, in timp ce procesorul a obtinut 2,07 puncte. In SiSoftware Sandra Lite 2013 Scorul Total a fost de 4,64 kPT defalcat in teste pentru procesor, GPU, memorie si sistem de fisiere. Rezultatele defalcate au fost: Processor Arithmetic 30,61 GOPS, Processor Multimedia 93,01 MPix/s, Criptography 1,989 GB/s, .NET Arithmetic 8,49 GOPS, .NET Multimedia 11,27 MPix/s, Memory Bandwidth 17,93 GB/s, Cache And Memory Latency 27,6 ns, FIle System Bandwidth 405,52 MB/s, File System 12701 IOPS, GP Processing 105,88 MPix/s, GP Cryptography 0,749 GB/s, GP Bandwidth 7,44 GB/s. In cea mai noua versiune de 3DMark, una optimizata atat pentru sisteme de gaming, cat si low end, am rulat trei teste, Ice Storm, Ice Storm Extreme si Cloud Gate. In cazul Ice Storm, scorul total a fost de 23504 puncte, cu 24498 puncte optinute pentru partea grafica si 20584 pentru partea fizica. In versiunea Extreme a aceluiasi test, scorurile obtinute au scazut pana la totalul de 15425, cu 14807 pentru grafica si 18064 pentru calculele de fizica. In Cloud Gate, un test similar ca detalii grafice cu jocuri recente, media cadrelor pe secunda a fost de aproximativ 27 – 30 FPS-uri cu un total de 2083 puncte obtinut din 2165 de puncte pe partea grafica si 2153 puncte la partea fizica. Valorile obtinute m-au convins in ceea ce priveste performanta noului IGP de la Intel. Chiar daca acesta nu este un sistem de gaming, nu ar trebui sa intampinati nici un fel de probleme in a juca pe detalii minime si medii, la rezolutie 1280 x 720, jocuri din ultimii ani.
Pentru ca benchmark-urile solicita la maxim configuratia hardware a unui sistem am fost placut surprins sa vad ca Vaio Pro 11, desi a devenit zgomotos din cauza ventilatorului puternic, temperaturile atinse pe intreaga sa suprafata a au fost scazute. Chiar si dupa cateva ore de teste, tastatura putea fi folosita fara nici un fel de disconfort iar ultrabook-ul putea fi tinut fara probleme in brate.
Timpul de pornire de la apasarea pe buton pana la ecranul de start a fost de 7,2 secunde, un beneficiu al SSD-ului si al optimizarilor la acest capitol din Windows 8. Testul de baterie l-am facut in modul power saving, cu luminozitatea ecranului la 20%, folosind o conexiune WiFi si ruland un script care incarca in mod repetat o pagina de internet complexa cu continut Flash si HTML5. Rezultatul obtinut a fost de 9 ore si 36 de minute, foarte aproape de cele 10 ore specificate de Sony. Aceasta valoare este cu atat mai incredibila, cu cat va aduceti aminte ca vorbim de un sistem de 870 grame. Din rea vointa, am perceput-o ca pe o programare sa vad cat de repede pot descarca acest ultrabook. Pentru aceasta operatiune, am pus sistemul in High Performance, am dus luminozitatea ecranului la maxim si am folosit un test de stabilitate (Burn In) din AIDA64 care iti tine procesorul in 100% si iti exploateaza la maxim memoria RAM, GPU-ul si mediul de stocare, toate in acelasi timp. In acest scenariu, bateria integrata a rezistat 1 ora si 56 de minute, o valoare de care nu cred ca sunt capabile prea multe sisteme portabile din ultima vreme.
In tara noastra, pretul pentru Vaio Pro in varianta de 11 inci este de 5500 de lei, valoare care creste pana la 6500 in cazul versiunii de 13 inci. Aceste valori nu sunt sub nici o forma mici insa devin din ce in ce mai comune in momentul in care vorbim de ultrabook-uri high end. Superlative precum ,,cel mai usor ultrabook” costa mult, iar daca ma introduci in ecuatie si un panou sensibil la atingere LED Full HD Triluminos de 11,6 inci, pretul incepe sa fie justificat. In cazul in care o configuratie de varf in care nu am descoperit prea multe compromisuri vi se pare scumpa, sunt mari sanse ca acest sistem sa nu va fie destinat. Eu personal am fost impresionat de efortul investit de Sony in aceasta serie de sisteme si nu pot decat sa sper ca alti producatori sa se inspire intr-un mod delicat din filozofia de design integrata in seria Vaio Pro.