Cum vezi unde este conectat contul tău Google și cum elimini dispozitivele necunoscute

Cum vezi unde este conectat contul tău Google și cum elimini dispozitivele necunoscute
SPECIAL
Trucuri legate de contul Google / Foto: Profimedia

Dacă folosești același cont Google pe telefon, laptop, tabletă sau alte dispozitive, este util să verifici din când în când unde este conectat. Lista dispozitivelor îți poate arăta dacă mai există sesiuni pe care nu le mai folosești sau pe care nu le recunoști.

Nu ai nevoie de aplicații speciale pentru această verificare. Google include în setările contului o secțiune dedicată dispozitivelor și sesiunilor active, de unde poți vedea informații despre telefoanele și calculatoarele asociate contului și poți elimina accesul atunci când este necesar.

Cum verifici dispozitivele conectate la contul Google

Cel mai simplu este să faci verificarea din browser, indiferent dacă ești pe telefon sau pe PC. Intră în contul Google și deschide zona dedicată securității. Acolo vei găsi secțiunea Dispozitivele tale, unde Google afișează dispozitivele pe care contul a fost folosit recent.

Lista poate include telefoane Android, iPhone-uri, tablete, laptopuri, calculatoare sau alte dispozitive pe care ai folosit servicii Google. Pentru fiecare intrare poți vedea informații precum tipul dispozitivului și momentul în care contul a fost utilizat.

Este normal ca aceeași persoană să apară cu mai multe dispozitive. De exemplu, dacă ai schimbat telefonul, ai un laptop și folosești și o tabletă, toate pot apărea în această listă. De asemenea, unele dispozitive pot rămâne afișate o perioadă după ce nu le mai folosești.

Pentru o verificare mai atentă, apasă pe dispozitivul care te interesează. Google poate afișa informații suplimentare despre activitatea asociată acestuia.

Ce faci dacă vezi un dispozitiv pe care nu îl recunoști

Dacă apare un telefon, computer sau alt dispozitiv pe care nu îl recunoști, nu este recomandat să ignori situația. În primul rând, verifică detaliile disponibile. Uneori, denumirea dispozitivului poate fi diferită de cea pe care o folosești în mod obișnuit, iar o sesiune mai veche poate explica apariția lui în listă.

Dacă ești sigur că dispozitivul nu îți aparține, îl poți selecta și folosi opțiunea pentru Deconectare. În acest fel, accesul acelui dispozitiv la contul Google este eliminat.

După deconectare, merită să verifici și activitatea de securitate a contului. Caută evenimente recente pe care nu le recunoști, precum autentificări, schimbări ale parolei sau modificări ale setărilor de securitate.

Verifică și telefonul sau calculatorul pe care nu le mai folosești

Lista dispozitivelor conectate este utilă și atunci când ai vândut, donat sau schimbat un telefon ori un laptop. Dacă ai uitat să elimini contul înainte să renunți la dispozitiv, acesta poate rămâne asociat contului tău.

Într-o astfel de situație, îl poți elimina de la distanță din setările contului Google. Este o verificare simplă, dar importantă, mai ales dacă ai avut mai multe dispozitive de-a lungul timpului.

Tot aici merită să verifici și metodele de recuperare a contului, numărul de telefon și adresa de e-mail asociată. Dacă găsești modificări pe care nu le-ai făcut tu, schimbarea parolei și securizarea suplimentară a contului devin prioritare.