Viitorul sună bine! 3 din 10 clienți foarte tineri care au conturi la ING au reușit să pună bani deoparte. Au doar 18 -24 de ani, dar au depozite la bancă
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Tinerii-au-bani-pusi-deoparte.jpg)
Tinerii din România dau dovadă de educație financiară, se arată interesați de inflație, de fiscalitate, dar și de economisire. O dovadă în acest sens o reprezintă faptul că, potrivit datelor ING România, 34% dintre clienții instituției, cu vârsta între 18 și 24 de ani, au cont de economii.
Generația tânără este prietenă cu tehnologia, cu plățile online și știm foarte bine că mânuiește cu o dexteritate fără egal tot ce ține de device-uri, platforme sociale și tehnologie, în general.
Totuși, tinerii noștri sunt cu picioarele pe pământ și dețin noțiuni de educație financiară esențiale, arătându-și interesul pentru economie, finanțe și fiscalitate, dar și pentru stabilitatea financiară proprie.
Tinerii pun bani deoparte
Economisirea nu este deloc un fenomen rar printre tineri. Astfel, conform datelor ING, 34% dintre aceștia având un cont de economii deschis.
De asemenea, potrivit unei consultări realizate pe Instagram printre membrii comunității Gen, Știri, tinerii Gen Z sunt preocupați de inflație (44%), șomaj (21%) și de impactul taxelor mari asupra propriilor finanțe (25%).
Totuși, generația tânără recunoaște că mai are de învățat și că nu se pricepe foarte bine la complexitatea economică în general, dar tinerii afirmă acest lucru cu sinceritate și conștientizare a nivelului lor de pregătire în acest moment, ceea ce poate reprezenta un semnal pozitiv, al unui punct de plecare pentru a pune bazele unei educații financiare solide până când vor ajunge la vârsta adultă. Astfel, 20% dintre Gen Z declară că nu înțeleg suficient de bine informațiile despre economie sau că au nevoie de mai multe explicații (45%), în timp ce doar 16% dintre Gen Z urmăresc știrile economice zilnic.
„Generația Z este probabil cea mai fluentă digital generație, iar acest lucru se transpune în comportamentul lor cu privire la produsele de banking. Prin urmare, ne dorim să le oferim claritate și o înțelegere corectă a universului financiar în care încep să pășească.
Fie că sunt încă studenți sau deja la primul job, credem că e important să aibă acces la știri și conținut educațional scris pe limba lor, care să îi ajute să capete educația necesară pentru a deveni autonomi financiar. Am urmărit cu admirație modul în care comunitatea Gen,Știri a reușit să traducă pe înțelesul tinerilor subiecte de actualitate și ne bucurăm că, prin acest parteneriat, vom aduce mai aproape de ei concepte din lumea economică,” a declarat Silvia Jalea, Director de Comunicare Corporate ING Bank România.
Tinerii vor avea și un aliat în a-și consolida educația financiară
În sprijinul informării tinerei generații, ING Bank România anunță un parteneriat cu platforma Gen, Știri – o publicație mass-media online dedicată informării tinerilor în materie financiară.
„Platforma de jurnalism Gen, Știri își propune zi de zi să creeze conținut util și ușor de înțeles de către tinerii români pe teme relevante și importante din societate. Alături de o echipă alcătuită exclusiv din redactori cu vârsta între 20 și 25 de ani, ajungem lunar la peste 3 milioane de tineri pe care îi ajutăm să fie puțin mai bine informați și mai atenți la lumea din jurul lor.
Cu ajutorul ING Bank și a noii rubrici, Gen, Money, vom reuși să creștem și nivelul de educație financiară a acestor tineri și, implicit, gradul lor de autonomie financiară pe termen lung,” a completat Teodor Tiță, co-fondator Gen, Știri.
Educația se adaptează, astfel, comportamentului tinerilor din ziua de astăzi, dominat de influențe digitale.