26 mart. 2025 | 08:23

Vestigiile dacice descoperite la talcioc: un mister nerezolvat

ACTUALITATE
Vestigiile dacice descoperite la talcioc: un mister nerezolvat
Misterul vestigiilor dacice din talciocul din Iași se adâncește

Scriam, acum câteva zile, aici despre descoperirea unor vestigii dacice într-un talcioc din Iași ce a stârnit controverse și numeroase întrebări în rândul cercetătorilor și autorităților. Proveniența acestor artefacte, dar și metoda neobișnuită de etichetare, i-au făcut pe experți să privească întreaga situație cu suspiciune. Acum, autoritățile încearcă să stabilească exact cum au ajuns aceste fragmente ceramice în posesia unei persoane obișnuite și dacă fac parte din patrimoniul cultural național.

Cum au fost descoperite vestigiile și ce spun autoritățile

Duminică, agenții de la Poliția Locală Iași au descoperit o femeie care vindea diverse obiecte într-un talcioc din cartierul CUG. Printre bunurile expuse la vânzare se afla și un sac conținând 38 de fragmente ceramice, fiecare având o etichetare cu anul 1988. Polițiștii au ridicat artefactele și le-au predat Secției 6 de Poliție CUG pentru investigații suplimentare.

Femeia, în vârstă de 48 de ani, le-a declarat polițiștilor că a găsit fragmentele în timp ce făcea curățenie într-o boxă aparținând unui profesor universitar decedat. Acesta i-ar fi permis să arunce toate obiectele pe care le găsește, însă femeia a ales să păstreze sacul cu bucăți ceramice, pe care ulterior a decis să le vândă la prețuri între 3 și 5 lei.

Polițiștii au transmis cazul mai departe către instituțiile abilitate, iar investigațiile sunt în desfășurare. Deocamdată, fragmentele ceramice au fost confiscate și vor fi analizate de experți pentru a determina autenticitatea lor și dacă sunt parte dintr-un sit arheologic important.

Suspiciuni legate de etichetarea artefactelor

Cercetătorii de la Facultatea de Istorie din Iași au analizat imagini cu vestigiile descoperite și au ajuns la concluzia că acestea ar putea aparține culturii Cucuteni sau ar putea fi de origine dacică. Totuși, specialiștii sunt intrigați de sistemul de etichetare folosit, unul considerat învechit și neutilizat în prezent de arheologi.

Conf. dr. Vasile Cotiugă de la Facultatea de Istorie din Iași a menționat că etichetarea fragmentelor cu un sistem de inscripționare atât de vechi ridică semne de întrebare. În prezent, arheologii utilizează metode mai moderne, precum geluri, pixuri sau carioci speciale. Mai mult decât atât, faptul că aceste artefacte au fost păstrate într-o boxă și nu într-un spațiu dedicat cercetării indică o posibilă problemă în gestionarea patrimoniului cultural.

Ce urmează pentru vestigiile descoperite?

Pasul următor în acest caz este ca polițiștii să predea artefactele către Primăria Iași, care le va transmite mai departe către Direcția Județeană pentru Cultură, iar apoi către Direcția Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii. Acolo, specialiștii vor analiza și autentifica fragmentele pentru a stabili dacă fac parte din patrimoniul național și ce măsuri trebuie luate în continuare.

Dacă se confirmă autenticitatea acestor vestigii, descoperirea ar putea avea implicații importante pentru istoria regiunii. Cultura Cucuteni, considerată cea mai veche civilizație din Europa, a fost răspândită pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei, fiind recunoscută pentru ceramica sa de înaltă calitate. O astfel de descoperire ar putea adăuga noi informații despre această civilizație misterioasă și despre legătura sa cu așezările dacice.

Pe măsură ce ancheta avansează, rămâne de văzut dacă această poveste va dezvălui o descoperire arheologică deosebită sau doar o confuzie legată de gestionarea vestigiilor istorice. Autoritățile și cercetătorii continuă să investigheze, iar publicul așteaptă cu interes concluziile finale.