08 dec. 2025 | 09:23

Un studiu a descoperit niveluri alarmante de „chimicale eterne” în produsele din cereale din Europa

ȘTIINȚĂ
Share
Un studiu a descoperit niveluri alarmante de „chimicale eterne” în produsele din cereale din Europa
Studiul care ridică semne de întrebare / Foto: Hip Foodie Mom

Produsele pe bază de cereale comercializate în Europa prezintă niveluri ridicate ale unui compus toxic cunoscut drept „chimicală eternă”, potrivit unui nou raport publicat de Pesticide Action Network Europe (PAN).

Analizele arată că acest contaminant apare frecvent în alimente de consum zilnic, iar concentrațiile depășesc de aproximativ 100 de ori nivelurile identificate în apa potabilă.

Studiul indică faptul că substanța, numită acid trifluoroacetic (TFA), provine din descompunerea pesticidelor care conțin PFAS, o familie de compuși folosiți încă din anii ’50 în industrie și produse de larg consum, scrie The Guardian.

Cum TFA persistă în mediul înconjurător pentru perioade extrem de lungi, cercetătorii și activiștii avertizează asupra acumulării sale pe termen lung în sol și apă, precum și asupra efectelor potențiale asupra sănătății umane.

TFA, prezent în majoritatea produselor testate în Europa

Cercetarea PAN este prima analiză la scară europeană care investighează prezența TFA în produse cerealiere convenționale. În total, au fost analizate 65 de produse cumpărate din 16 țări europene, iar rezultatele sunt îngrijorătoare: în 81,5% dintre probe (53 din 65) s-au detectat urme semnificative ale substanței.

Studiul a identificat contaminare în numeroase categorii de alimente, de la cereale pentru micul dejun și pâine integrală, până la paste, croissante, făină, dulciuri populare și chiar produse precum biscuiți sau turte aromate.

Cele mai ridicate concentrații s-au înregistrat în cerealele pentru mic dejun din Irlanda, urmate de pâinea integrală din Belgia, apoi de produse similare din Germania și baghete din Franța.

Grâul s-a dovedit a fi în mod particular vulnerabil acumulării acestui compus, ceea ce explică de ce produsele derivate din această cereală sunt printre cele mai contaminate.

Aceasta se datorează faptului că TFA, fiind foarte solubil în apă, este absorbit ușor de plantele cultivate în solurile expuse la PFAS.

„Chimicala eternă” și riscurile pentru sănătate: apel la acțiune imediată

TFA este clasificat drept o substanță reprotoxică, ceea ce înseamnă că poate influența negativ fertilitatea, dezvoltarea fetală și funcția reproductivă.

Cercetări anterioare au arătat că expunerea la astfel de compuși poate afecta și glanda tiroidă, ficatul și sistemul imunitar. Deși efectele PFAS sunt intens studiate în prezent, autoritățile europene nu monitorizează în mod sistematic prezența TFA în alimente.

Reprezentanții PAN Europe solicită instituțiilor europene să adopte praguri de siguranță mult mai stricte și să renunțe complet la pesticidele care conțin PFAS.

Salomé Roynel, responsabilă de politici în cadrul PAN Europe, avertizează că populația este expusă la TFA pe multiple căi, iar oprirea contaminării lanțului alimentar trebuie să fie o prioritate urgentă.

La rândul său, Angeliki Lysimachou, coordonator științific al organizației, subliniază că toate mostrele depășesc limita maximă admisă în mod implicit pentru astfel de reziduuri.

Impactul asupra copiilor este deosebit de îngrijorător, în contextul în care aceștia sunt mai vulnerabili la efectele compușilor toxici.

Deși Regatul Unit nu a fost inclus în studiu, autorii atrag atenția că situația este relevantă și pentru această țară, unde multiple ingrediente active de tip PFAS sunt utilizate pe scară largă în agricultură, unele dintre ele fiind recunoscute ca având un grad ridicat de periculozitate.

Raportul PAN aduce din nou în prim-plan o problemă majoră pentru agricultura și securitatea alimentară europeană: persistența compușilor PFAS și acumularea lor în alimentele consumate zilnic.

În lipsa unor reglementări ferme, experții avertizează că nivelurile acestor „chimicale eterne” ar putea continua să crească, accentuând riscurile pentru sănătate la nivelul întregii populații.