Țara din Europa unde oamenii lucrează cel mai puțin, dar au un nivel de trai ridicat
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/05/Tara-din-Europa-unde-oamenii-lucreaza-cel-mai-putin-dar-au-un-nivel-de-trai-ridicat.jpg)
Olanda este țara europeană unde echilibrul între viața personală și cea profesională este cel mai bine respectat. Cu o săptămână de lucru redusă, dar un standard de viață remarcabil, Țările de Jos devin un model pentru statele care aspiră la o societate mai echilibrată.
Olanda: Campioană la timp liber, fără a face compromisuri la calitatea vieții
Olanda se remarcă în Europa printr-un model de muncă eficient și echilibrat. Conform datelor recente, olandezii lucrează, în medie, doar 32,4 ore pe săptămână, cel mai puțin din toate statele europene.
Acest lucru este posibil datorită popularității muncii part-time și a flexibilității oferite angajaților. Deși petrec mai puține ore la locul de muncă, cetățenii din Olanda beneficiază de un nivel de trai ridicat, datorită unui sistem social bine pus la punct și unei economii stabile.
Cu un scor de 198,5 în Indicele Calității Vieții (locul 2 în Europa, conform Numbeo), Olanda excelează la capitole precum puterea de cumpărare, sănătate, siguranță și mediu, relatează numbeo.com.
Politicile guvernamentale încurajează un stil de viață echilibrat, sprijinind munca part-time și flexibilă, în special pentru părinți sau persoanele care doresc un program adaptat nevoilor personale.
Contrast puternic între nord și sud: România și Balcanii, în topul muncii intense
În timp ce olandezii lucrează cel mai puțin, în alte părți ale Europei se muncește considerabil mai mult. În Turcia, media este de 42,9 ore pe săptămână, iar în România, de 39,7 ore – printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.
Mai mult, țara noastră se află pe locul 3 în UE în ceea ce privește orele lucrate cu normă întreagă (40,1 ore), după Grecia și Polonia.
Surprinzător este faptul că, deși sunt în topul muncii cu normă întreagă, românii sunt și cei mai activi la muncă part-time, cu o medie de 27 de ore pe săptămână, peste media altor state europene, ceea ce indică o cultură a muncii intensă, dar mai puțin echilibrată.
Lecția olandeză: mai puține ore de muncă pot însemna o viață mai bună
Cazul Olandei demonstrează că un număr mai mic de ore lucrate nu implică neapărat productivitate scăzută sau un trai modest. Din contră, prin investiții în educație, sănătate, digitalizare și echitate socială, țările pot asigura un nivel de trai ridicat chiar și în condițiile unui program de muncă redus.
Țările care încă se bazează pe volume mari de muncă pentru a susține economia ar putea învăța din modelul olandez că productivitatea și calitatea vieții nu depind doar de cantitatea muncii, ci și de eficiență, tehnologie și un climat social sănătos.