14 mai 2025 | 23:59

Scut de protecție pentru românii cu credite. Dobânzile, blocate strategic de BNR înainte să lovească în plin

BANI
Scut de protecție pentru românii cu credite. Dobânzile, blocate strategic de BNR înainte să lovească în plin

În ultimele săptămâni, dobânzile la creditele în lei cu dobândă variabilă au consemnat o creștere care-i îngrijorează pe românii ce au de rambursat bani către bănci. Totuși, purtătorul de cuvânt al BNR liniștește populația și spune că instituția face eforturi pentru a menține echilibrul dobânzilor, dar și cursului valutar. Acest lucru înseamnă că românii nu se vor confrunta cu rate explozive la bănci, nici pentru creditele în monedă națională, dar nici pentru cele în euro.

Dobânzile la credite nu au cum să sară de 7,5%, crede purtătorul de cuvânt al BNR

Pe fondul unui climat economic instabil, alimentat de retrageri masive de valută și incertitudini generate de evoluțiile politico-bugetare interne, Banca Națională a României caută să mențină echilibrul pe două fronturi sensibile: cursul valutar și dobânzile.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a transmis că, în ciuda volatilității și a lichidității mai reduse din piață, dobânzile sunt ținute sub control, iar limita maximă este clară: nu pot depăși pragul de 7,5%, cât este dobânda Lombard – nivel la care băncile pot apela la alte mecanisme de finanțare.

Tot el subliniază că suntem aproape de vârful ciclului de dobânzi și că, în privința cursului, BNR evită să ofere certitudini, dar indică faptul că leul se află într-o zonă relativ stabilă. În acest context, Suciu explică:

„Am spus de la bun început că în noul context care se profila, în urma retragerilor semnificative de valută, cauzate de evenimentele politico-economice care au loc în România în ultima perioadă, încercăm să obținem un echilibru atât pentru curs, cât și pentru dobânzi, la noile plafoane pe care le întrevedeam.

În ceea ce privește dobânzile, avem un plafon cert, pentru că ele nu au cum să treacă de 7,5%, este dobânda Lombard, pentru că odată ajunse la acel la fond, băncile au alte soluții de finanțare. Această creștere de dobândă se datorează unei lichidități mai reduse în piață, care a făcut ca leul să fie ceva mai mai bine cotat astăzi. Dar lichiditatea mai redusă, odată ce dobânda ajunge spre 7,5%, poate fi compensată prin alte mecanisme bancare.

În ceea ce privește dobânzile, probabil că suntem spre vârf, iar în ceea ce privește cursul, dați-mi voie să nu folosesc certitudini. Am ajuns la un alt palier și probabil că este o zonă de relativ confort pentru perioada imediat următoare, pentru că impredictibilitățile continuă și marile răspunsuri legate de deficitele bugetare ale României așteaptă încă să primească răspunsul”, a spus oficialul BNR, citat de Digi24.ro.

Acestea fiind spuse, deși perioada pe care o traversăm este marcată de tensiuni, incertitudini, dar și de schimbări importante, mesajul transmis de BNR este clar: nu se întrevede un scenariu al exploziei ratelor bancare.

Cu un plafon clar stabilit la 7,5% și mecanisme de stabilizare în funcțiune, instituția oferă un grad de predictibilitate și siguranță celor care au credite în lei sau în euro. Totuși, contextul rămâne fragil, iar echilibrul actual depinde în continuare de deciziile politice și fiscale ale guvernului.