România ia în calcul o recompensă pentru tezaurul dacic furat: Ciolacu reacționează: „Dacă era la noi, eram făcuți praf”
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/01/Romania-ia-in-calcul-o-recompensa-pentru-tezaurul-dacic-furat-Ciolacu-reactioneaza.jpg)
Furtul obiectelor de tezaur dacic dintr-un muzeu din Olanda a stârnit o reacție fermă din partea premierului Marcel Ciolacu. În debutul ședinței de Guvern de marți, acesta a criticat lipsa măsurilor de securitate din muzeul olandez și a anunțat măsuri fără precedent pentru a recupera comorile furate. Printre soluțiile avute în vedere se numără solicitarea unor daune semnificative și posibilitatea acordării unei recompense pentru informații care ar putea duce la găsirea obiectelor.
„Sunt revoltat și nu putem accepta așa ceva”
Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat indignarea cu privire la incident, subliniind că România nu poate tolera astfel de neglijențe din partea instituțiilor partenere.
„Sunt revoltat că obiecte inestimabile din tezaurul României au fost furate dintr-un muzeu din Olanda unde nu existau agenți de pază! Nu putem accepta așa ceva. Dacă asta s-ar fi întâmplat în România, eram făcuți praf, în mod firesc!”, a declarat Ciolacu.
De asemenea, premierul a cerut ministrului Justiției să analizeze contractul dintre statul român și muzeul olandez, iar în cazul în care există nereguli, să se solicite „daune fără precedent”. El a subliniat că „statul olandez are toată răspunderea acestei situații” și a cerut o anchetă riguroasă pentru identificarea și prinderea hoților.
Măsuri ferme și apel la autoritățile olandeze
Ciolacu a precizat că a transmis autorităților din Olanda un mesaj ferm, insistând asupra importanței recuperării integrale a obiectelor furate. Printre acestea se numără Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări din aur de la Sarmizegetusa Regia, piese cu o valoare istorică și culturală incomensurabilă.
„Statul olandez trebuie să își asume întreaga responsabilitate, iar ancheta trebuie să ducă la prinderea vinovaților și recuperarea integrală a comorilor dacice”, a mai adăugat premierul.
Totodată, Ciolacu a cerut ministrului Culturii, Natalia Intotero, să ia măsuri ferme, inclusiv demiteri în cadrul instituțiilor responsabile de aprobarea contractului care a permis expunerea acestor piese valoroase în Olanda. De asemenea, premierul a anunțat că va solicita un raport al Corpului de Control al prim-ministrului privind avizele emise de Ministerul Culturii pentru exportul temporar al acestor bunuri.
„Obiecte atât de valoroase nu pot fi scoase din țară oricând vrea un muzeu regional european”, a spus Ciolacu.
Recompensă pentru recuperarea comorilor dacice
Pentru a crește șansele de recuperare a pieselor furate, Ciolacu a afirmat că România este pregătită să ia în calcul colaborarea cu firme internaționale specializate în recuperarea obiectelor de artă furate. Mai mult, premierul nu exclude posibilitatea de a oferi o recompensă substanțială celor care pot oferi informații esențiale în acest caz.
„Trebuie să facem tot ce depinde de noi să mărim șansele găsirii lor. În funcție de cooperarea cu autoritățile olandeze, nu exclud nici să apelăm la firme internaționale specializate în recuperarea obiectelor de artă furate. Și nici să anunțăm o recompensă pe măsura valorii uriașe pe care aceste obiecte o au pentru poporul român și identitatea noastră națională”, a declarat premierul.
Incidentul a avut loc sâmbătă dimineață, în urma unei explozii care a distrus un zid al Muzeului Drents din Assen, Olanda. Obiectele furate, care făceau parte dintr-o expoziție internațională, erau asigurate, însă valoarea lor istorică și culturală este inestimabilă. Poliția olandeză a activat mecanismele de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol, în timp ce România continuă să exercite presiuni pentru recuperarea rapidă a tezaurului dacic.