15 mai 2025 | 15:04

Războiul din Ucraina. Negocierile din Turcia au început. Ce solicită Rusia pentru a opri atacul? Zelenski, către Putin: „Sunt aici” UPDATE

Știri Externe
Războiul din Ucraina. Negocierile din Turcia au început. Ce solicită Rusia pentru a opri atacul? Zelenski, către Putin: „Sunt aici” UPDATE
Astazi, au loc negocieri pentru ca Rusia sa opreasca razboiul din Ucraina (Sursa foto: Profimedia)

Update joi, 15 mai 2025, ora 15:00. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj concis, dar încărcat de semnificație, omologului său rus Vladimir Putin, în contextul prezenței sale în Turcia pentru o nouă rundă de discuții de pace între Kiev și Moscova. Întrebat de jurnaliști ce ar dori să-i spună liderului de la Kremlin, Zelenski a răspuns simplu: „Sunt aici”, relatează publicația Lenta.

Volodimir Zelenski, mesaj din Turcia pentru Vladimir Putin

Volodimir Zelenski, mesaj din Turcia pentru Vladimir Putin

Declarația sa vine în momentul în care tensiunile rămân ridicate, iar scepticismul față de sinceritatea intențiilor ruse în cadrul acestor negocieri persistă. Zelenski și-a exprimat dubiile cu privire la seriozitatea și autoritatea delegației ruse prezente în Turcia, sugerând că membrii acesteia nu au un mandat clar de decizie din partea Moscovei.

„Nivelul (delegației) ruse nu-mi este cunoscut oficial, dar din câte vedem, pare mai degrabă la un nivel decorativ. Trebuie să înțelegem ce nivel are delegația rusă, ce mandat are și dacă poate lua vreo decizie”, a afirmat liderul ucrainean, punând sub semnul întrebării capacitatea reală a echipei ruse de a negocia în mod serios.

El a descris componența delegației ruse drept „decorativă” și formată din „marionete”, sugerând că cei trimiși la masa tratativelor nu ar avea independență sau autoritate reală.

Update joi, 15 mai 2025, ora 14:00. Tensiunile diplomatice între Moscova și Kiev s-au amplificat din nou joi, după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, l-a insultat public pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Aceasta l-a numit pe liderul ucrainean „clovn” și „ratat”, ca reacție la comentariile acestuia privind nivelul „decorativ” al delegației trimise de Rusia la recentele negocieri de pace din Turcia – primele discuții directe ruso-ucrainene după mai bine de trei ani de război.

„Cine foloseşte cuvântul ‘fals’? Un clovn. Un ratat. O persoană fără nicio formare”, a spus Zaharova, în cadrul conferinței sale de presă săptămânale, făcând referire la caracterizarea făcută de Zelenski negocierilor și reprezentanților ruși.

Declarațiile ei au venit la scurt timp după ce Zelenski a vorbit pe aeroportul din Ankara, înainte de întrevederea sa oficială cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. În discursul său, Zelenski a criticat lipsa de seriozitate a Moscovei, susținând că Vladimir Putin trimite la negocieri o echipă fără putere reală de decizie.

Zelenski a ajuns in Turcia pentru negocierile de pace cu Rusia

Zelenski a ajuns in Turcia pentru negocierile de pace cu Rusia

„Dar cine este el?”, a întrebat Zaharova retoric, sugerând că liderul ucrainean nu ar avea nici autoritatea, nici competențele pentru a comenta formatul delegației ruse.

În aceeași zi, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a lansat un atac verbal la adresa președintelui ucrainean, după ce acesta a declarat că ar dori ca Vladimir Putin să participe personal la discuțiile de pace.

„În primul rând, Zelenski a spus că îi cere lui Putin să vină personal. Ei, bine, este jalnic”, a afirmat Lavrov, în timpul unui discurs susținut în fața unor diplomați, la Moscova, transmis în direct pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Declarațiile celor doi oficiali ruși vin într-un context în care eforturile de relansare a unui dialog diplomatic între Moscova și Kiev sunt extrem de fragile, iar scepticismul față de intențiile reale ale Rusiei se menține atât în Ucraina, cât și în rândul partenerilor internaționali.

Update joi, 15 mai 2025, ora 10:45. Delegația Rusiei a ajuns la Istanbul pentru negocierile cu Ucraina

O delegație rusă a sosit joi la Istanbul pentru a participa la noi discuții cu reprezentanții Ucrainei, potrivit agenției de presă ruse RIA Novosti. Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este așteptat la Ankara, unde urmează să poarte discuții cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, pe tema procesului de negociere cu Rusia, relatează AFP.

„Delegația rusă a aterizat”, a confirmat o sursă citată de RIA Novosti.

Potrivit unui oficial ucrainean, citat de AFP, liderii celor două state, Erdogan și Zelenski, vor discuta în capitala Turciei despre „pașii următori” în direcția unei posibile detensionări a conflictului din Ucraina.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Rusia și Ucraina urmează să se întâlnească la Istanbul pentru prima rundă de discuții bilaterale privind încheierea conflictului izbucnit odată cu invazia rusă din februarie 2022. Întâlnirea marchează o reluare a eforturilor diplomatice, după ce discuțiile inițiale din 2022 nu au produs niciun acord.

 Ce solicită Rusia pentru a opri atacul

Pozițiile celor două tabere rămân profund divergenţe. Rusia, prin vocea lui Vladimir Putin, continuă să susțină pretenții teritoriale asupra peninsulei Crimeea și a celor patru regiuni ucrainene – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie – pe care le controlează parțial.

Kremlinul consideră esențială recunoașterea internațională a acestor anexări pentru soluționarea conflictului. De asemenea, Moscova cere încetarea sprijinului militar occidental pentru Ucraina, eliminarea influenței naționaliste din structurile ucrainene și chiar formarea unei „administrații de tranziție” sub egida ONU, cu excluderea președintelui Volodimir Zelenski, al cărui mandat ar fi expirat.

Pe de altă parte, Ucraina respinge orice cedare de teritorii, inclusiv Crimeea, considerând-o parte integrantă a statului ucrainean conform Constituției. Zelenski subliniază că poporul ucrainean a suferit pierderi imense și nu este dispus să accepte compromisuri teritoriale. Deși, la un moment dat, președintele a sugerat ideea unor schimburi teritoriale simbolice, realitatea de pe teren și retragerea forțelor ucrainene din unele zone fac improbabile astfel de înțelegeri.

CITEŞTE ŞI: Mesajul lui Vladimir Putin în miez de noapte după trei ani de război cu Ucraina

Kievul cere în continuare retragerea totală a trupelor ruse și caută garanții de securitate din partea aliaților occidentali. Obiectivul strategic al Ucrainei rămâne aderarea la NATO, deși acest lucru este respins atât de Moscova, cât și de fostul președinte american Donald Trump. În paralel, se discută și posibilitatea desfășurării unui contingent militar european în Ucraina în caz de pace, idee respinsă ferm de Rusia.

Pentru a deschide calea dialogului, Ucraina și SUA propun o încetare necondiționată a focului pentru 30 de zile. Aliații occidentali au avertizat Rusia că refuzul unui armistițiu ar atrage sancțiuni masive. Deși Putin a respins până acum această cerere, el s-a arătat totuși dispus la discuții directe la Istanbul, pentru prima dată de la eșecul negocierilor din primăvara lui 2022.

Putin nu merge astăzi la negocierile Rusia-Ucraina

Donald Trump și Vladimir Putin nu vor fi prezenți joi la Istanbul, unde sunt programate posibilele prime negocieri directe de pace dintre Rusia și Ucraina din ultimii trei ani, relatează Reuters. În locul unei participări la nivel înalt, Kremlinul va trimite o delegație formată din oficiali cu experiență tehnocrată.

Vladimir Putin a lansat duminică ideea acestor discuții directe, declarând că este deschis la negocieri „fără nicio condiție prealabilă”. Totuși, până miercuri noapte, Kremlinul a păstrat discreția asupra componenței delegației, confirmând abia târziu că aceasta va fi condusă de consilierul prezidențial Vladimir Medinsky și ministrul adjunct al apărării, Alexander Fomin.

Președintele rus nu figurează printre participanți. În paralel, un oficial american a confirmat că nici fostul președinte Donald Trump nu va fi prezent, deși anterior exprimase interesul de a lua parte la întâlnire. Trump se află în prezent într-un turneu în Orientul Mijlociu, cu opriri în trei țări, ceea ce face imposibilă prezența sa la Istanbul.

Absența celor doi lideri, care joacă un rol major pe scena internațională, limitează șansele ca discuțiile să ducă la un progres decisiv în eforturile de a pune capăt războiului ce durează de peste trei ani între Rusia și Ucraina.