Probleme pentru ANPC. Instituţia condusă de Piedone pierde procesele cu băncile pe care le-a amendat
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Probleme-pentru-ANPC.-Institutia-condusa-de-Piedone-pierde-procesele-cu-bancile-pe-care-le-a-amendat.png)
ANPC a pierdut pe linie toate litigiile deschise de cele 19 bănci sancționate pentru acordarea de credite în anuități. Ultimele două procese, cu ING Bank și CEC Bank, au fost și ele câștigate de instituțiile financiare. Demersul ANPC din 2023 a fost contestat din start de sistemul bancar.
ANPC, în fața unor provocări neașteptate
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), condusă acum de Cristian Popescu Piedone, a pierdut definitiv toate procesele intentate de cele 19 bănci sancționate în 2023 pentru utilizarea sistemului de rambursare în anuități — rate lunare egale.
Ultimele două dosare rămase, cele cu ING Bank și CEC Bank, au fost recent soluționate în favoarea băncilor, judecătoriile din București anulând sancțiunile contravenționale impuse de ANPC.
Controversele au izbucnit în mai 2023, când instituția, pe atunci condusă de Horia Constantinescu, a acuzat băncile de practici comerciale incorecte, pe motiv că anuitățile ar fi păguboase pentru clienți.
Concret, la începutul perioadei de rambursare, ponderea dobânzii este mai mare decât cea a principalului, ceea ce ar fi dus — în opinia ANPC — la o lipsă de transparență față de consumatori.
O metodă ”inexistentă” cerută de ANPC
Pe lângă amenzi, ANPC a emis ordine prin care cerea băncilor să refacă graficele de rambursare, aplicând o metodă prin care ratele lunare să fie compuse în mod egal din dobânzi și capital.
O formulă care, potrivit experților în finanțe, nu există în nicio practică bancară internațională și care ar fi fost imposibil de implementat fără a afecta mecanismele de calcul ale dobânzilor.
Instituțiile financiare afectate, printre care BCR, BRD, Banca Transilvania, UniCredit, Raiffeisen Bank și OTP Bank, au atacat în instanță deciziile ANPC, considerând că sancțiunile sunt nefondate și că anuitățile sunt un standard internațional recunoscut.
Vezi și Ce meserie are soţia lui Cristian Popescu Piedone. Şeful ANPC ar putea să o amendeze!
Piedone, în fața unei moșteniri sensibile
Cristian Popescu Piedone, noul președinte ANPC, moștenește o situație complicată. Deși nu a inițiat el acțiunile, pierderile din instanță cad acum în responsabilitatea instituției pe care o conduce.
Miza acestor procese a fost uriașă: în perioada în care au fost aplicate sancțiunile, dobânzile erau în plină creștere, inflația atinsese cote record, iar majoritatea creditelor erau acordate cu dobânzi variabile.
După pierderile suferite în instanță, ANPC ar putea fi nevoită să-și revizuiască abordarea în ceea ce privește reglementarea pieței bancare, pentru a evita pe viitor situații similare.
Vezi și Cât câștigă lunar Cristian Popescu Piedone în funcția de președinte ANPC!