Din aprilie! Lege „cu dedicație” pentru toți proprietarii de case și apartamente din România. Fără taxe!
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/Eliminare-taxe-pentru-proprietarii-de-locuinte.jpg)
Primăvara aduce vești bune pentru românii care dețin în proprietate case sau apartamente. Legislația fiscală se schimbă, din aprilie, în favoarea lor. Concret, vor scăpa de plata unor taxe care până acum le dădeau mari bătăi de cap.
Începând cu luna aprilie, proprietarii vor scăpa de plata unor dări către stat, atunci când vor dori să obțină unele documente legate de imobilele pe care le dețin.
Vorbim despre scutirea de la plată a tarifului pentru obținerea extrasului de carte funciară pentru informare, atunci când solicitantul este însuși proprietarul imobilului. Mai mult, oficialii de la Palatul Victoria au în plan și abrogarea tarifelor de extras de plan cadastral și cele de primă înregistrare.
Când sunt eliminate oficial taxele pentru proprietarii de locuințe din România?
Începând cu 7 aprilie, proprietarii care merg la ghișeu pentru extrasul de carte funciară nu vor mai scoate bani din buzunar. Iar vestea și mai bună? Din 2 iunie, această gratuitate se extinde și pentru cei care preferă să obțină documentele online!
“Nu este normal ca, atunci când cerem un extras de carte funciară, să plătim pentru acest serviciu, deși ne adresăm unei instituții publice, finanțate din bani publici, iar serviciul este prestat de un angajat plătit din fonduri publice. Până acum, această taxă era de 20 și 25 de lei, dar, de aici înainte, o eliminăm și acest serviciu va fi gratuit pentru proprietarii terenurilor și imobilelor!”, a declarat ministrul Cseke Attila.
Statul român renunță la birocrație și costuri inutile
Această măsură face parte dintr-un pachet mai larg de reforme menite să simplifice interacțiunea cetățenilor cu instituțiile statului și să reducă povara birocratică. Eliminarea acestor tarife este o decizie de bun augur, mai ales în contextul în care obținerea extraselor de carte funciară este un pas obligatoriu în multe tranzacții imobiliare, de la vânzări și ipoteci până la succesiuni sau refinanțări.
Pentru proprietarii de locuințe, această schimbare aduce economii directe, dar și o procedură mai eficientă, în special prin extinderea gratuității și asupra solicitărilor online din 2 iunie. Aceasta va încuraja digitalizarea și va reduce cozile de la ghișee, facilitând accesul rapid la documentele necesare.
Specialiștii din domeniu consideră că astfel de măsuri ar trebui extinse și asupra altor servicii administrative, pentru a crește transparența și eficiența sistemului public, venind în sprijinul cetățenilor și al pieței imobiliare din România.