28 mart. 2025 | 20:47

UPDATE. DIICOT intră pe Bursă, dar nu ca investitor. Suspiciuni de delapidare la o firmă de prestigiu din România, BVB a oprit de la tranzacţionare obligaţiunile emise de companie

BANI
UPDATE. DIICOT intră pe Bursă, dar nu ca investitor. Suspiciuni de delapidare la o firmă de prestigiu din România, BVB a oprit de la tranzacţionare obligaţiunile emise de companie
Tranzacționarea pe BVB a obligațiunilor Restart Energy a fost reluată

Actualizare. Tranzacționarea pe BVB a obligațiunilor Restart Energy a fost reluată pe 28.03.2025, după o pauză de 24 de ore, după ce administratorul firmei a venit cu următorul comunicat: „Evenimente importante de raportat: Informatii privind comentariile din mass-media ”Avand în vedere informațiile apărute în mass media în ultima perioadă, privind ancheta DIICOT, Societatea Restart Energy One S.A. informează că, din informatiile pe care le detine pana la momentul publicarii prezentului raport, societatea nu este parte în aceste cercetări. Compania va reveni cu informatii suplimentare si clarificari, imediat ce acestea vor fi disponibile”.

Știrea inițială:

Situație rară pe Bursa de Valori București! Joi, BVB oprit de la tranzacţionare obligaţiunile emise de Restart Energy One.

Procurorii DIICOT au suspiciuni privind constituirea unui grup infracțional organizat

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), transmit că, din probele administrate a reieşit faptul că, începând cu anul 2018, pe raza judeţului Timiş, doi suspecţi, administratori ai unei societăţi comerciale, împreună cu alţi suspecţi angrenaţi într-un proiect dedicat energiei regenerabile, derulat în cadrul firmei, au constituit o grupare de criminalitate organizată în scopul obţinerii unor importante sume de bani prin săvârşirea infracţiunilor menţionate anterior.

Potrivit procurorilor, liderii grupării de criminalitate organizată au acţionat în mod coordonat şi specializat, punând în aplicare un mecanism infracţional de însuşire şi folosire cu rea credinţă a fondurilor societăţii care ulterior au fost supuse procesului de spălarea banilor.

Potrivit procurorilor, există suspiciuni că, în perioada 2018 – 2020, un grup de persoane ar fi utilizat fonduri din patrimoniul unei companii prin mai multe transferuri către portofele virtuale. Aceste operațiuni ar fi vizat peste 25.000 de unități ale unei criptomonede obținute în cadrul unui proiect energetic, iar anchetatorii estimează un posibil prejudiciu de peste 66 de milioane de lei (aproximativ 17,7 milioane de dolari).

DIICOT a anunțat că 15 persoane fizice și reprezentanți legali ai unor firme au fost citați pentru audieri, având calitatea de suspecți. Aceștia urmează să se prezinte la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara, în cadrul unei anchete aflate în desfășurare.

Reacția companiei

„Având în vedere informațiile apărute în mass media în ultima perioadă, privind ancheta DIICOT, Societatea Restart Energy One S.A. informează că, din informațiile pe care le deține până la momentul publicării prezentului raport (n.n. 27 martie, ora 18.01), societatea nu este parte în aceste cercetări. Compania va reveni cu informații suplimentare și clarificări, imediat ce acestea vor fi disponibile”, a transmis compania, printr-un raport semnat de Criznic Camelia Administrator.

„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, mai notează DIICOT.