23 mart. 2025 | 19:41

Decizia pentru schimbarea orei de vară nu s-a luat doar ca să ne trezim mai devreme. Ascunde consecințe și rațiuni nebănuite. Cum a apărut și ce utilitate are, de fapt, această modificare

ȘTIINȚĂ
Decizia pentru schimbarea orei de vară nu s-a luat doar ca să ne trezim mai devreme. Ascunde consecințe și rațiuni nebănuite. Cum a apărut și ce utilitate are, de fapt, această modificare

Este o practică cu care am crescut, o normalitate pentru români. Respectăm toți „regula”, dar puțini știu că decizia pentru schimbarea orei de vară nu s-a luat doar ca să ne trezim mai devreme. În spatele modificării stau consecințe și rațiuni pe care puțini le-ar bănui. Află cum a apărut și ce utilitate are, de fapt.

Cine a propus întâia oară schimbarea orei de vară

Ora se schimbă în martie pentru a maximiza utilizarea luminii naturale pe perioada verii. Trecerea la ora de vară are loc în ultima duminică din martie și presupune mutarea ceasurilor cu o oră înainte, astfel încât serile să fie mai luminoase.

Motivul principal al acestei schimbări este economisirea energiei, întrucât se reduce utilizarea iluminatului artificial în orele de seară.

Ideea orei de vară a fost menționată pentru prima dată de Benjamin Franklin în 1784, într-un eseu intitulat „An Economical Project”. El a sugerat că oamenii ar putea economisi uleiul folosit pentru iluminat dacă s-ar trezi mai devreme și ar profita de lumina naturală a soarelui. Totuși, propunerea sa nu a fost implementată la acea vreme și era mai degrabă o satiră decât o propunere oficială.

Prima inițiativă concretă pentru schimbarea orei i-a aparținut lui William Willett, un constructor britanic care, în 1907, a observat că multă lumină naturală era irosită dimineața, deoarece oamenii dormeau. El a propus ajustarea orei pentru a maximiza utilizarea luminii solare, dar ideea sa nu a fost adoptată imediat.

Germania a fost prima țară care a adoptat oficial ora de vară în 1916, în timpul Primului Război Mondial, pentru a reduce consumul de cărbune. Ulterior, și alte țări, inclusiv Marea Britanie și Statele Unite, au urmat exemplul german, considerând că această schimbare contribuie la economisirea energiei și la extinderea perioadei de activitate economică.

Concluziile neașteptate ale unor studii

În prezent, doar aproximativ 40% dintre țările lumii utilizează ora de vară, în special cele situate mai departe de ecuator​. În Europa, Islanda, Belarus și Rusia nu adoptă ora de vară. În SUA, statele Arizona și Hawaii au renunțat la această practică, considerând că au suficientă lumină naturală tot anul​.

Deși scopul inițial al orei de vară era economisirea energiei, studiile recente sugerează că beneficiile sunt minore. Unele cercetări au indicat chiar o creștere a consumului energetic în anumite regiuni​.

România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie 2025. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel încât ora 03:00 va deveni ora 04:00. Aceasta va fi cea mai scurtă zi din an, având doar 23 de ore.

Uniunea Europeană a analizat posibilitatea renunțării la ora de vară, dar decizia finală rămâne la latitudinea fiecărui stat membru.