29 mart. 2025 | 13:50

Cutremur cu magnitudinea aproape 4 în România, vineri noapte. Ce spune seismologul Gheorghe Mărmureanu despre riscul unui seism major în România

Știri social
Cutremur cu magnitudinea aproape 4 în România, vineri noapte. Ce spune seismologul Gheorghe Mărmureanu despre riscul unui seism major în România

Un cutremur cu magnitudinea de 3,9 – ulterior revizuită la 3,7 – a fost înregistrat vineri seara, la ora 23:13, în județul Prahova, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a avut loc în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 124,7 kilometri.

Epicentrul a fost situat în apropierea mai multor orașe importante: Ploiești (la 46 km), Brașov (50 km), Sfântu Gheorghe (61 km), Buzău (62 km), Târgoviște (70 km) și Focșani (92 km).

Seismul nu a produs pagube, dar ridică întrebări privind activitatea tectonică

Deși mișcarea tectonică nu a fost una de mare intensitate și nu au fost raportate pagube, acest nou eveniment seismologic readuce în atenție întrebările legate de un posibil cutremur major în România.

Gheorghe Mărmureanu, unul dintre cei mai cunoscuți seismologi din țară, a făcut recent declarații despre evoluția seismică a regiunii Vrancea. Cu ocazia împlinirii a 47 de ani de la cutremurul devastator din 1977, expertul a explicat că un alt seism de proporții nu este așteptat până în 2040.

„Nu ne așteptăm la un cutremur catastrofal în următorii 10-15 ani”

Potrivit lui Mărmureanu, următorul mare cutremur va avea loc „mai devreme decât ne așteptăm”, însă nu în viitorul apropiat. El a menționat că în zona Vrancea există un comportament seismic complex, cu activitate pe mai multe niveluri de adâncime, ceea ce face ca prognozele să fie atent analizate zilnic.

„Am analizat istoria cutremurelor din 1701 până în prezent și pot spune că nu va exista un cutremur catastrofal până în 2040. Cel mai puternic a fost în 1800 și s-a resimțit de la Moscova până la Cairo”, a explicat Mărmureanu, într-un interviu acordat România TV.

Care sunt cele mai vulnerabile zone din București

Seismologul a vorbit și despre nivelul de risc seismic în București. Zonele cele mai expuse ar fi cartierul Pantelimon, precum și perimetrul dintre Piața Romană și Piața Unirii. În schimb, cartiere precum Militari, Drumul Taberei sau Dristor sunt considerate mai sigure, datorită structurilor mai solide și a numărului mai mic de clădiri înalte.

Expertul a mai declarat că în cazul în care observațiile sale zilnice vor indica riscul unui cutremur major, va face public acest lucru. Deocamdată, însă, specialiștii nu se așteaptă la un seism cu efecte devastatoare în perioada imediat următoare.