13 feb. 2025 | 21:56

Cristiano Ronaldo conduce topul celor mai bine plătiți sportivi din lume în ultimul an: nicio sportivă în primii 100

SPORT
Cristiano Ronaldo conduce topul celor mai bine plătiți sportivi din lume în ultimul an: nicio sportivă în primii 100

Cristiano Ronaldo și-a consolidat reputația de superstar al fotbalului mondial, după ce a fost desemnat cel mai bine plătit sportiv din 2024, potrivit listei anuale publicate de Sportico. Veniturile sale totale au atins impresionanta sumă de 260 de milioane de dolari, distanțându-se semnificativ de ceilalți atleți de pe glob. Deși numele sale dominante din fotbal, baschet și box se regăsesc în top, nicio sportivă nu a reușit să intre în primii 100, ceea ce readuce în prim-plan discuțiile despre inegalitățile de gen din sportul profesionist, scrie CNN.

Transferul lui Ronaldo în Arabia Saudită s-a dovedit un real succes financiar și profesional. Lusitanul a înscris 82 de goluri în 90 de meciuri pentru Al-Nassr, devenind primul jucător care ajunge la pragul istoric de 900 de goluri la finalul anului trecut. Dincolo de performanțele pe teren, Ronaldo a înregistrat și venituri considerabile din contracte de marketing și sponsorizări, estimate la 45 de milioane de dolari, care îi completează cele 215 de milioane obținute din salariu și premii. Astfel, el a întrecut cu peste 100 de milioane de dolari următorul clasat, celebrul baschetbalist Steph Curry.

Ronaldo, lider detașat în 2024

Primii 10 sportivi din clasament demonstrează dinamica globală a veniturilor uriașe generate de contractele de televiziune, marketing și sponsorizări. În timp ce Cristiano Ronaldo a fost de neegalat, pe locul al doilea s-a situat Steph Curry, superstarul NBA de la Golden State Warriors, cu aproximativ 153,8 milioane de dolari. Diferența dintre primul și al doilea loc, de peste 100 de milioane de dolari, evidențiază saltul financiar produs de transferurile de anvergură în fotbalul saudit.

Pe poziția a treia îl regăsim pe britanicul Tyson Fury, boxerul care a încasat 147 de milioane de dolari, în vreme ce Lionel Messi, deși a fost mult timp rival direct al lui Ronaldo, s-a plasat pe locul patru, cu 135 de milioane de dolari. Această sumă include 60 de milioane din salarii și premii și 75 de milioane din reclame și alte acorduri comerciale. În top cinci apare și baschetbalistul LeBron James, care a atins 133,2 milioane de dolari, un reper semnificativ pentru un jucător ce rămâne încă în prim-planul NBA.

Unii observatori consideră că veniturile astronomice obținute de Ronaldo, Messi sau Neymar reprezintă atât efectul globalizării fotbalului, cât și rezultatul investițiilor masive făcute de țări interesate să își îmbunătățească imaginea internațională prin sport. În plus, nume precum Neymar și Karim Benzema au întregit succesul „valului” saudit, întrucât și ei au semnat contracte fabuloase care îi poziționează în primele zece locuri din clasament.

Disparitatea de gen în sport

Deși foarte mulți sportivi de top au intrat în această listă a bogaților, niciuna dintre cele mai valoroase sportive din lume nu a reușit să prindă top 100. Conform datelor Sportico, Coco Gauff a fost cea mai bine plătită atletă, cu 30,4 milioane de dolari, insuficient pentru a depăși pragul de 37,5 milioane de dolari, atins de ultimul sportiv din top, Daniel Jones (fostul jucător al New York Giants și actualul quarterback al Minnesota Vikings).

Absenta totală a femeilor din primii 100 ridică numeroase semne de întrebare despre modul în care se împart veniturile în sportul profesionist. În timp ce Coco Gauff a reușit performanțe remarcabile, precum câștigarea titlului de dublu la Roland Garros și a campionatului de final de sezon WTA Finals, discrepanța majoră dintre câștigurile sale și cele ale bărbaților din vârf evidențiază dezechilibre financiare semnificative. Această situație se manifestă și în alte discipline sportive, unde contractele de sponsorizare și premiile turneelor favorizează în principal competițiile masculine.

În total, conform Sportico, cei 100 de sportivi din listă au cumulat 6,2 miliarde de dolari în 2024, dintre care 4,8 miliarde provin din salarii și premii, iar 1,4 miliarde de dolari reprezintă sponsorizările și alte colaborări. O analiză mai atentă a datelor scoate la iveală faptul că acești performeri excepționali provin din opt sporturi și 27 de țări, reliefând diversitatea și amploarea competițiilor la nivel global. Totuși, realitatea financiară ne arată și cât de mare este decalajul între starurile masculine și sportivele care fac performanță, o problemă aflată încă în dezbatere la nivel internațional.

Pe măsură ce sportul se dezvoltă, iar evenimentele se extind la scară globală, mulți speră ca veniturile femeilor să reflecte într-o măsură mai mare nivelul de interes și valoarea competițională pe care acestea o aduc. Până atunci, Cristiano Ronaldo rămâne lider absolut, stabilind noi recorduri financiare și sportive, într-un clasament care, cel puțin deocamdată, exclude în totalitate reprezentantele sportului feminin.