06 ian. 2025 | 13:00

Consumul de fructe și legume poate reduce riscul de depresie. Ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
Consumul de fructe și legume poate reduce riscul de depresie. Ce au descoperit cercetătorii

Un nou studiu amplu, realizat pe gemeni din Statele Unite, Australia, Danemarca și Suedia, arată că o dietă bogată în fructe și legume poate reduce riscul de depresie pe termen lung. Cercetarea, condusă de specialiști de la Universitatea New South Wales (UNSW) din Australia, a analizat datele a 3.483 de persoane cu vârsta de peste 45 de ani, pe o perioadă de până la 11 ani.

Rezultatele sugerează că există o legătură între consumul de fructe și legume și o reducere modestă a simptomelor depresiei. Deși diferențele nu sunt semnificative la nivel global, acestea sunt suficient de importante pentru a evidenția beneficiile acestui obicei alimentar. Potrivit geneticianului Karen Mather, „designul studiului pe gemeni ajută la eliminarea factorilor nedoriți, precum statutul socioeconomic din copilărie, care ar putea influența rezultatele”.

Diferențe între consumul ridicat și scăzut de fructe și legume

Cercetătorii au clasificat participanții în funcție de aportul zilnic de fructe și legume: cei cu un consum ridicat aveau în medie 2,1 porții de fructe și 2,0 porții de legume pe zi, în timp ce cei cu un consum scăzut abia ajungeau la 0,3 porții de fructe și 0,5 porții de legume zilnic. Diferențele în simptomele depresive au fost mai pronunțate între aceste două categorii. Totuși, efectul consumului moderat de legume și fructe comparativ cu un consum scăzut a fost mai puțin evident, iar în cazul fructelor, uneori, diferențele au fost inexistente.

Este de remarcat faptul că majoritatea participanților la studiu consumau cantități sub recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care sugerează cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi. În special în țările scandinave incluse în studiu, consumul mediu a fost mai mic de jumătate din nivelul recomandat.

„Nu știm încă ce efect ar avea creșterea consumului la nivelurile recomandate asupra scorurilor depresive”, afirmă Annabel Matison, nutriționist și autor principal al studiului.

Deși studiul nu a reușit să stabilească o relație de cauzalitate clară – alte variabile, precum activitatea fizică, nu au fost incluse în analiză – dimensiunea eșantionului și utilizarea gemenilor oferă o bază solidă pentru a sugera o conexiune între dietă și depresie.

Argumente pentru creșterea consumului de fructe și legume

Fructele și legumele sunt recunoscute de mult timp pentru efectele lor benefice asupra sănătății. Studiile anterioare au evidențiat legături între alimentație și depresie, precum și între depresie și sănătatea intestinală, aceasta din urmă beneficiind de o dietă cu mai puține alimente ultraprocesate.

Importanța vârstei participanților este un alt aspect demn de luat în considerare. Tulburările depresive ating frecvent un vârf în rândul adulților cu vârste între 55 și 75 de ani. Cercetarea actuală sugerează că un consum crescut de fructe și legume ar putea reprezenta o metodă simplă și eficientă de prevenire și reducere a riscului de depresie la această categorie de vârstă.

„Descoperirile aduc un argument suplimentar pentru creșterea consumului de fructe și legume la adulții de peste 45 de ani”, subliniază Matison.

În plus, efectele pozitive ale consumului de fructe și legume asupra sănătății mentale ar putea fi susținute de alte studii viitoare care să exploreze mai detaliat cauzalitatea dintre dietă și starea de spirit. Cercetătorii subliniază că, deși datele actuale nu pot confirma în totalitate legătura, ele sunt în concordanță cu dovezile anterioare și oferă un punct de plecare pentru noi investigații.

Creșterea consumului de fructe și legume este un pas simplu, dar semnificativ, pe care îl poți face pentru sănătatea ta mentală și fizică. Deși efectele nu sunt imediate și variază în funcție de cantitate, fiecare porție suplimentară contează. Adoptarea unui stil de viață echilibrat și a unei diete bogate în alimente proaspete poate contribui la prevenirea și gestionarea simptomelor depresiei.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele