23 oct. 2024 | 11:32

Fructele care se consumă cu tot cu sâmburi. Milioane de români le mănâncă greșit

Sfaturi Nutriție
Fructele care se consumă cu tot cu sâmburi. Milioane de români le mănâncă greșit
Fructele care se consumă cu tot cu sâmburi. Milioane de români le mănâncă greșit

Atunci când consumăm anumite fructe, obișnuim să dăm la o parte sâmburii. Acest lucru poate fi greșit, pentru că tocmai sâmburii conțin numeroase substanțe importante pentru sănătate. Data viitoare când mănânci aceste fructe, nu mai da la o parte semințele, ci încearcă să le consumi integral.

Ce fructe pot fi mâncate cu tot cu sâmburi

În mod surprinzător, multe fructe sunt consumate greșit de români, care aruncă sâmburii. Deși suntem obișnuiți să eliminăm sâmburii, există câteva fructe al căror consum ar trebui să includă și acești mici ”intruși”. Iată câteva exemple în acest sens și de ce este important să mâncăm aceste fructe cu totul!

Merele

Majoritatea dintre noi consumăm merele fără sâmburi, eliminând miezul ca și cum ar fi necomestibil. În realitate, sâmburii de măr conțin cantități mici de amigdalină, o substanță care în doze foarte mari poate deveni toxică, dar în cantități normale poate aduce beneficii antioxidante. Amigdalina este prezentă în multe fructe din familia rozaceelor, iar sâmburii de măr nu fac excepție. Consumați cu moderație, acești sâmburi oferă protecție împotriva radicalilor liberi și pot contribui la o digestie sănătoasă.

Strugurii

Un alt fruct pe care milioane de români îl consumă greșit este strugurele. Majoritatea oamenilor preferă să evite strugurii cu sâmburi, optând pentru varietăți fără sâmburi sau eliminându-i atunci când mănâncă boabele. Aceasta este o greșeală, deoarece sâmburii de struguri sunt foarte bogați în polifenoli, care sunt cunoscuți pentru efectele lor antioxidante puternice.

Uleiul extras din sâmburii de struguri este folosit în industria cosmetică și alimentară, tocmai datorită acestor proprietăți. Consumul lor regulat poate ajuta la protejarea inimii și la reducerea riscului de boli cronice. În plus, sâmburii de struguri conțin și vitamina E și acizi grași esențiali, benefici pentru sănătatea pielii și părului.

Rodia

Rodia este un fruct cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, însă mulți consumatori se limitează la sucul obținut din acest fruct. În realitate, sâmburii de rodie, care sunt adesea considerați incomozi la mestecat, sunt o sursă excelentă de fibre, care ajută digestia. Pe lângă fibre, acești sâmburi conțin și antioxidanți ce contribuie la prevenirea inflamațiilor.

Din punct de vedere culinar, rodia poate fi consumată în întregime, iar sâmburii nu doar că oferă o textură crocantă, ci și adaugă un plus de nutrienți dietei zilnice. În multe culturi, rodia este consumată integral, sâmburii fiind un element esențial în diverse preparate tradiționale.

Kiwi

Semințele mici din fructul de kiwi sunt adesea trecute cu vederea, însă acestea au un conținut bogat de omega-3, esențial pentru sănătate. În plus, semințele contribuie la aportul de fibre și ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos. Kiwi este unul dintre acele fructe care, consumate integral, oferă beneficii nutriționale superioare.

În concluzie, sâmburii unor fructe, care în mod tradițional sunt eliminați, conțin o gamă bogată de nutrienți valoroși. De la polifenoli, la fibre și omega-3, aceștia oferă beneficii care contribuie la sănătatea noastră generală. Totuși, moderația este cheia: în cazul unor fructe, consumul excesiv de sâmburi poate avea efecte negative.

Parteneri
Ce semnificație au florile pe care Dana Budeanu le-a dus la înmormântarea fostei soacre
Redactia.ro
De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie într-un restaurant. Detaliul neașteptat dezvăluit de o angajată
Click.ro
Suspecții în cazul atentatului cu bombă din Arad au fost prinși după trei ani. Fiica milionarului ucis, principala suspectă
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Replica de milioane pe care Teo Trandafir i-a dat-o Danei Budeanu, după ce stilista a spus despre vedeta TV că 'se îmbracă pilaf'
Unica.ro
Obținerea adeverințelor de vechime în muncă. Ultimele informații de la ITM
EVZ.ro
Mădălina Pamfile, noi declarații după ce a fost prinsă băută la volan și încătușată: „M-a deranjat mai mult inconștienta mea”. Ce urmează să se întâmple în cazul fostei asistente TV
Spynews
Cutremur în cazul ELODIA. Cioacă recunoaște tot. Adevărul despre dispariția avocatei
Capital.ro
Ce a comentat Mihai Bendeac despre rochia de mireasă, de 80 de euro, a lui Theo Rose: "Femeia asta...". Reacția lui a stârnit internauții
Avantaje
SURPRIZĂ în SUA! S-a aflat cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al AMERICII. ȘOC TOTAL
Mediaflux
Reacția Danei Badea după ce fostul ei a anunțat că se căsătorește! Acum, Alin a dezvăluit că iubita lui, Sibel, e însărcinată și urmează să mai aibă un copil
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Babasha se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit: „Pe partea dreaptă a feței am o hemipareză”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro