10 apr. 2025 | 20:46

Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români

Știri social
Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români

Începând cu data de 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru copii au suferit o majorare semnificativă de 10,4%, conform reglementărilor legale în vigoare. Astfel, potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, alocațiile au crescut la 794 de lei pentru copiii sub doi ani sau cei cu dizabilități, față de 719 lei cât erau până acum.

Alocațiile copiilor au crescut de la 1 ianuarie 2025

De asemenea, pentru copiii cu vârsta de peste doi ani, valoarea alocației a ajuns la 323 de lei, în loc de 292 de lei cât se acorda anterior. Această măsură reprezintă un sprijin important pentru familii și contribuie la îmbunătățirea condițiilor de trai ale celor mici.

„Cei 3,6 milioane de copii, precum şi tinerii care frecventează liceele şi şcolile profesionale vor primi alocaţii de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar plăţile sunt gestionate de Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale

Cine virează, de fapt, banii?

Pentru cei care nu știu, fondurile pentru plata alocaţiei de stat pentru copii, precum şi pentru cheltuielile cu administrarea şi transmiterea drepturilor se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Apare a 13-a alocație pentru copii, în România

În cadrul programului de guvernare al coaliției PSD – PNL – UDMR – Minorități, se preconizează acordarea unei noi măsuri de sprijin pentru familii: cea de-a 13-a alocație pentru copii. Potrivit surselor oficiale, Guvernul are în vedere implementarea acestei alocații suplimentare începând din septembrie 2025, iar aceasta ar urma să fie distribuită în luna septembrie.

Această măsură vine ca o veste bună pentru părinți, întrucât perioada începutului de an școlar este adesea marcată de cheltuieli considerabile pentru familiile cu copii. De la rechizite și uniforme școlare până la diverse activități educative, cheltuielile din luna septembrie pot fi o povară pentru multe familii. Prin urmare, acordarea unei alocații suplimentare în această perioadă va aduce un sprijin financiar important, ajutând părinții să facă față mai ușor acestor cheltuieli.