24 mart. 2025 | 13:56

Cel mai sănătos tip de pește, potrivit experților. Românii îl cam evită, nu îl consumă prea des

Știri social
Cel mai sănătos tip de pește, potrivit experților. Românii îl cam evită, nu îl consumă prea des
Peștele este o sursă excelentă de proteine

Cu ocazia sărbătorii de Florii, tradiția cere ca românii să pună pe masă preparate din pește, indiferent dacă au ținut sau nu post. Supermarketurile și piețele devin locuri aglomerate, iar achiziționarea peștelui potrivit pentru această ocazie devine o prioritate. Dar care este cea mai sănătoasă opțiune?

Un tip de pește excelent pentru consum

Peștele este o sursă valoroasă de proteine de înaltă calitate și de nutrienți esențiali pentru organism. Totuși, mulți români nu consumă pește suficient de des. Specialiștii în nutriție recomandă consumul a cel puțin două porții de pește sau fructe de mare pe săptămână, conform ghidurilor Asociației Americane de Cardiologie. Aceasta este cea mai eficientă metodă pentru a obține beneficiile acizilor grași omega-3 și ale altor nutrienți esențiali, fără a expune organismul la riscurile potențialelor substanțe nocive care se pot acumula în unele specii de pești.

Citește și: Cum alegi cel mai bun pește. Detaliile la care trebuie să fii atent, semnele care arată că nu este potrivit pentru consum

Printre numeroasele opțiuni disponibile, sardinele se remarcă drept unul dintre cei mai sănătoși pești pe care îi puteți consuma. Deși sunt adesea ignorate în preferințele culinare ale românilor, sardinele sunt o alegere excelentă datorită valorii lor nutritive, accesibilității și ușurinței de păstrare.

Conservele de sardine sunt bogate în acizi grași omega-3, grăsimi sănătoase esențiale pentru reducerea inflamației din organism. În plus, sardinele sunt o sursă excelentă de calciu – o conservă poate conține o cantitate comparabilă cu cea a unui pahar de lapte. Acestea furnizează și vitamina D, un element crucial pentru absorbția corectă a calciului și pentru menținerea sănătății oaselor.

Un studiu publicat în 2021 în revista Clinical Nutrition a evidențiat beneficiile consumului de sardine pentru persoanele cu prediabet. Rezultatele au arătat că includerea sardinei în alimentație de două ori pe săptămână a contribuit la reducerea markerilor de risc pentru diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Citește și: Peştele românesc atestat la nivel european. Are mai puţină grăsime şi este crescut 3 ani la temperaturi scăzute

Sardinele, evitate de mulți români, în ciuda beneficiilor

Deși sardinele sunt extrem de nutritive, gustul lor intens poate fi un impediment pentru mulți consumatori. Aroma lor specifică le face mai puțin populare în rândul celor obișnuiți cu pești mai neutri, precum somonul, dorada sau păstrăvul. Totuși, există trucuri pentru a le face mai atractive: adăugarea de ierburi aromatice, lămâie sau chiar integrarea lor în diverse preparate poate îmbunătăți considerabil experiența gustativă.

Citește și: Când e Buna Vestire în 2025? Pe ce dată pică prima zi cu dezlegare la pește din Postul Paștelui

Dacă sunteți în căutarea unui pește sănătos, bogat în nutrienți esențiali și accesibil ca preț, sardinele sunt o alegere excelentă. Deși poate nu sunt prima opțiune pe lista de cumpărături a multor români, beneficiile lor asupra sănătății sunt incontestabile.