02 apr. 2025 | 13:20

Cartea de muncă din anii 2000 și REVISAL-ul devin istorie! Cum ni se va mai ține evideța anilor munciți de acum încolo, cum putem verifica dacă angajatorul ne ține „la negru”

BANI
Cartea de muncă din anii 2000 și REVISAL-ul devin istorie! Cum ni se va mai ține evideța anilor munciți de acum încolo, cum putem verifica dacă angajatorul ne ține

Înainte de apariția sistemului electronic REVISAL (Registrul General de Evidență a Salariaților), în România, evidența muncii și a vechimii în muncă se făcea printr-un document fizic numit cartea de muncă. Salariații care erau în câmpul muncii până în prima decadă a anilor 2000 își amintesc perfect! Totuși, acum nu vom mai avea nici REVISAL, nici cărți fizice de muncă! Sistemul se schimbă complet.

Apar modificări legislative de substanță în Codul muncii. Dispare REVISAL-ul, care va fi înlocuit cu un nou sistem, mai performant, pentru a ține evidența angajaților de pe piața muncii de la noi din țară.

REVISAL-ul va fi înlocuit de REGES-ONLINE 

Este vorba despre noul REGES-ONLINE („Registrul”). Precizăm că Hotărârea Guvernului nr. 295/2025 privind Registrul General al Salariaților – REGES-ONLINE a fost publicată la 31 martie 2025, în Monitorul Oficial Partea. eu nu. 279 („HG”).

Noile reglementări impuse de Hotărârea de Guvern vin cu cerințe clare pentru angajatori, menite să asigure o evidență mai detaliată și transparentă a relațiilor de muncă. De exemplu, fiecare angajator trebuie să înregistreze în Registrul de Evidență detalii despre tipul locului de muncă – dacă este unul fix sau mobil – și, în cazul angajaților cu dizabilități, să introducă informații despre gradul de handicap, tipul acestuia și perioada de valabilitate a certificatului de invaliditate. Toate aceste date trebuie completate cu cel puțin o zi înainte ca noul angajat să înceapă efectiv munca.

O altă schimbare majoră este legată de utilizarea semnăturii electronice în relația de muncă. Dacă un contract individual de muncă sau orice modificare a acestuia este semnat electronic, angajatorul este obligat să creeze și să păstreze un dosar electronic de personal. Acesta trebuie gestionat conform regulilor stricte de arhivare electronică, astfel încât documentele să fie protejate și accesibile la nevoie.

În ceea ce privește suspendarea contractelor de muncă, există termene clare pentru raportarea situației. Dacă suspendarea se face pe baza unui certificat medical, angajatorul trebuie să depună documentele necesare la Registratură în maximum trei zile lucrătoare de la momentul în care certificatul de concediu medical a fost înregistrat. Totodată, dacă un contract este suspendat din motive precum absențe nemotivate sau forță majoră, angajatorul are la dispoziție același termen de trei zile lucrătoare pentru a anunța Grefa despre această decizie.

Explicațiile avocaților. Ce schimbări legislative apar, de fapt?

„Astfel, vechiul Registrul General al Angajaților (adică REVISAL) este înlocuit cu noul REGES-ONLINE („Registrul”), pe care angajatorii trebuie să îl folosească pentru a completa și transmite detaliile contractelor individuale de muncă, inclusiv încheierea, modificarea, suspendarea și încetarea acestora.

HG introduce câteva modificări și cerințe importante pentru angajatori, de exemplu:

  • Angajatorii sunt obligați să introducă și să depună în Registrul de evidență informații privind locul de muncă (adică, fix/mobil), precum și gradul, tipul de handicap și perioada de valabilitate a certificatului de invaliditate pentru salariații cu dizabilități, cel târziu cu o zi înainte de începerea activității persoanei;
  • În cazul în care părțile au ales să utilizeze o semnătură electronică avansată sau o semnătură electronică calificată pentru încheierea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă, angajatorii sunt obligați să întocmească un dosar electronic de personal, cu respectarea prevederilor legale privind arhivarea documentelor electronice;
  • Datele referitoare la suspendarea contractului individual de muncă pe bază de certificate medicale trebuie depuse la Registratură în termen de trei zile lucrătoare de la data înregistrării certificatului de concediu medical de către angajator. În plus, suspendările din cauza absențelor nejustificate sau a forței majore trebuie raportate la Grefă în termen de trei zile lucrătoare de la data suspendării”, conform explicațiilor nndkp.ro.

Un alt aspect subiliniat de acocați este acela că HG stabilește noi măsuri menite să protejeze persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate, pentru a preveni cazurile de exploatare sau trafic de persoane. De exemplu, agențiile de ocupare a forței de muncă și furnizorii de servicii de plasare a forței de muncă sunt acum supuși mai multor obligații noi, cum ar fi obligația de a se asigura că persoanele care călătoresc pentru muncă în străinătate au toate documentele necesare și de a le informa cu privire la eventualele restricții de intrare din țara de destinație, în special în contextul epidemiologic.