23 ian. 2025 | 11:36

Bonus la pensionare de 100.000 de euro pentru un bugetar din România. Câți ani a lucrat și cum a ajuns să beneficieze de această sumă

Știri social
Bonus la pensionare de 100.000 de euro pentru un bugetar din România. Câți ani a lucrat și cum a ajuns să beneficieze de această sumă
Ce spun reprezentanții instituției despre aceste bonusuri

O situație recentă din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a stârnit o amplă dezbatere publică, după ce s-a aflat că un fost director a încasat o primă de pensionare de 100.000 de euro. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a adus în discuție acest subiect în cadrul unei emisiuni TV, catalogând suma drept „halucinantă”.

Cum s-a ajuns la această sumă impresionantă

Beneficiarul acestei prime este Teodor Țigan, fost director al Direcției Silvice Arad și director general interimar al Romsilva între 2020 și 2022. Conform surselor din Ministerul Mediului, el a lucrat peste 30 de ani în cadrul instituției, cumulând o vechime care i-a permis să obțină maximul prevăzut de legislația din domeniu – un bonus echivalent cu 10 salarii brute.

Sistemul de premiere la pensionare din Romsilva este bazat pe prevederi legale incluse în Statutul Personalului Silvic, care garantează o gratificație de minimum cinci salarii brute pentru angajații care se pensionează, suma fiind ajustată în funcție de vechimea în muncă. Această prevedere a fost negociată de-a lungul timpului și inclusă în Contractul Colectiv de Muncă al Regiei.

Citește și: Trei salarii pe lună pentru inspectorii ANAF care fac ”performanță”. Cum se calculează bonusurile bugetarilor

Fostul director a avut un salariu consistent, specific funcțiilor de conducere, ceea ce a dus la calcularea unei prime care a atins plafonul maxim. Totuși, suma de 500.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro) a atras atenția autorităților și opiniei publice, fiind considerată exagerată în contextul cheltuielilor bugetare.

Ce spun autoritățile despre această situație

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a criticat sever acest sistem de premiere, afirmând că astfel de sume sunt greu de justificat în instituțiile publice.

„În contractul colectiv de muncă s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii brute, luate în cuantum net. Ceea ce e cu atât mai halucinant este faptul că cele 10 salarii brute sunt descrise ca fiind ‘în cuantum net’. Am zis: puteați să spuneți 20 de salarii, că măcar discutam sincer unii cu ceilalți”, a declarat ministrul.

Fechet a solicitat o listă detaliată a beneficiilor acordate la pensionare în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor, în încercarea de a evalua amploarea acestui tip de cheltuieli.

Citește și: Ce salarii au angajații Dacia în luna septembrie a anului 2024. Unii primesc bonus 12.000 de lei

Ce spune Romsilva despre caz

Într-un punct de vedere oficial transmis către presă, Romsilva a confirmat că aceste gratificații sunt prevăzute în legislație și au fost stabilite prin negocieri cu sindicatele.

„Potrivit Statutului Personalului Silvic, personalul beneficiază de o gratificație egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportată de angajator. În funcție de vechimea în muncă, bonusurile pot ajunge la maximum 10 salarii brute”, se arată în comunicatul regiei.

De asemenea, instituția a subliniat că toate taxele și impozitele aferente acestor bonusuri sunt achitate conform legii, iar finanțarea Romsilva se bazează exclusiv pe gestiune economică, fără subvenții de la bugetul de stat.

Citește și: Primă de 43.000 de euro pentru toți angajații din această companie europeană. Cine dă bonus anual să-ți cumperi o garsonieră

Începând cu anul 2024, suma totală alocată pentru primele de pensionare în cadrul Romsilva a fost redusă cu 60%. Mai mult, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență 156/2024, supranumită „ordonanța austerității”, bonusurile la pensionare au fost complet eliminate în toate instituțiile publice, inclusiv în cadrul Romsilva. Această măsură a intrat în aplicare de la 1 ianuarie 2025, iar Contractul Colectiv de Muncă va fi modificat pentru a reflecta noile reguli.

Acest caz a generat o reacție puternică în spațiul public, mulți considerând că astfel de beneficii sunt excesive, mai ales în contextul actualelor eforturi de reducere a cheltuielilor statului. Totuși, sindicaliștii din domeniul silviculturii susțin că aceste bonusuri reprezintă o compensație pentru munca desfășurată în condiții dificile de-a lungul carierei.