Ungur sau român – ce ar fi fost de fapt întemeietorul Țării Românești, domnitorul Negru Vodă [VIDEO]

VIDEO ACTUALITATE
22 feb. 2024 | 18:16

Conform a ceea ce se presupune, Țara Românească (Valahia) a fost întemeiată la începutul secolului al XIV-lea, iar primul domnitor atestat documentar ar fi fost Basarab I.

Totuși, anumite teorii susțin că adevăratul întemeietor al Valahiei ar fi fost, de fapt, Negru Vodă, deși misterul din jurul acestuia se adâncește, de vreme ce originea sa nu este cunoscută. Unii s-au întrebat inclusiv dacă personajul a existat.

intemeietorul-tarii-romanesti-roman-ungur-negru-voda

Imagine cu presupusul întemeietor al Țării Românești, Negru Vodă

Melanjul dintre adevăr istoric și legendă

Conform legendelor, întemeierea Țării Românești s-ar fi înfăptuit după descălecatul lui Negru Vodă, care ar fi sosit din Țara Făgărașului la Câmpulung Muscel.

El ar fi venit, împreună cu supușii săi, în dorința de a unii cnezatele sub un singur nume. S-a luptat cu feudalii din zonă și a câștigat, totul ca, într-o ultimă instanță, să înfăptuiască ceea ce și-a propus, pe parcursul a mai multor decenii.

„Negru Vodă, de națiune ungară, tatăl lui Vlaicu, cucerise în 1310, aceea parte din Valahia”, scria cronicarul Nicolo Luccari.

Însă ce motive ar fi putut avea Negru Vodă să „invadeze” cnezatele? Se presupune că acesta ar fi fost, o bună bucată de vreme, susținut de Ladislau al IV-lea Cumanul, însă imediat după asasinarea acestuia și urcarea pe tron a lui Andrei al III-lea, Negru Vodă ar fi căzut în dizgrație, astfel fiind deposedat de moșiile sale din Făgăraș și nevoit să-și găsească alt drum în viață.

Așadar, pleacă cât mai departe, în pribegie, alături de apropiații săi și ajunge în ceea ce mai târziu avea să devină Țara Românească.

intemeietorul-tarii-romanesti-roman-ungur-negru-voda

Imagine cu presupusul întemeietor al Țării Românești, Negru Vodă

Nu se știe cine a fost, de fapt, Negru Vodă – sau dacă a existat

Identitatea lui Negru Vodă rămâne, chiar și în zilele noastre, un mister. Unii cred că acesta ar fi fost Thocomer sau Thocomerius, tatăl lui Basarab I.

Alții sunt de părere că, de fapt, Negru Vodă ar fi fost doar un alt nume al lui Basarab I, acesta fiind întocmai voievodul care l-a învins pe Carol Robert de Anjou la Posada.

Ba mai mult decât atât, nu se știe clar nici cum ar fi putut arăta Negru Vodă, originea imaginilor existente fiind una inexactă, „cu caracter informativ”.

Neagu Djuvara a declarat, la un moment dat, că Negru Vodă și fiul său Basarab ar fi fost de origine cumană, un neam turcic de viteji ce serveau regatul Ungariei, în special pe timpul domniei lui Ladislau al IV-lea Cumanul.

O altă variantă îl face pe acesta vasal al hanului mongol Nogai, care a stârnit un val considerabil de instabilitate politică inclusiv în regatul Ungariei. Oricare dintre variantele acestea ar putea fi reală, evident, însă la fel de bine ar putea fi pură ficțiune.

În documentele ce au fost moștenite de la Nicolo Luccari se menționează că Negru Vodă ar fi fost, în realitate, maghiar, cu toate că nu este neaparat clar dacă cronicarul se referea la apartenența politică sau la etnia propriu-zisă a legendarului voievod.

În mod absolut evident, Negru Vodă este unul dintre acele personaje istorice cu origini neclare. Așa cum menționam anterior, nu numai că nu se știe exact cine a fost sau cum a arătat, însă cel mai important, istoricii nu pot dovedi existența lui efectivă, rămânând, până în zilele noastre, o legendă frumoasă care, cel mai probabil, are un sâmbure de adevăr pe undeva.

În prezent, există o serie de localități ce îi poartă acestuia numele, cea mai cunoscută dintre ele fiind în județul Constanța.

Ba mai mult decât atât, în județul Argeș ai ocazia de a vizita Schitul Cetățuia Negru Vodă, un loc absolut impresionant atât pentru cei pasionați de pelerinaj, cât și pentru iubitorii de istorie, în general.

Care a fost cetatea de scaun a lui Negru Vodă

Cetatea de scaun a lui Negru Vodă, considerat fondatorul Țării Românești și unul dintre primii domnitori, este identificată în mod tradițional ca fiind Cetatea de la Câmpulung sau Curtea de Argeș. Aceste localități sunt printre cele mai vechi centre politice și culturale din istoria Principatului Valahiei. Din păcate, dovezile istorice care să confirme această afirmație sunt limitate, iar identificarea exactă poate varia în funcție de interpretările istorice.

Chiar și în aceste condiții, este important de știut că Cetatea de la Câmpulung, considerată una dintre cele mai vechi așezări medievale din România, joacă un rol important în istoria Principatului Valahiei. Despre aceasta se crede că a fost unul dintre primele centre administrative și militare ale regiunii, legată adesea de figura legendară a lui Negru Vodă. În pofida faptului că documentele istorice precise sunt limitate, importanța ei culturală și istorică pentru patrimoniul românesc rămâne incontestabilă. Cetatea simbolizează începuturile statalității și independenței în spațiul românesc.

De partea cealaltă a ”baricadei”, Cetatea de la Curtea de Argeș este și ea un monument istoric important, reprezentând una dintre primele dovezi ale organizării feudale în Țara Românească. Este situată în orașul Curtea de Argeș, cunoscut și pentru Mănăstirea Curtea de Argeș, o capodoperă arhitectonică. Cetatea a servit drept centru administrativ și religios în timpul formării statului medieval românesc. Deși în prezent ruinele cetății nu mai stau mărturie cu aceeași măreție ca odinioară, locul rămâne un punct important pentru istoria și patrimoniul cultural românesc.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele