Un satelit spion a dezvăluit câmpul unei bătălii antice în Irak. Concluzia arheologilor despre descoperirea neobișnuită
O echipă de arheologi de la Universitatea Durham din Regatul Unit și Universitatea Al-Qadisiyah din Irak a identificat locația unei bătălii antice, folosind imagini declasificate de la sateliți spion americani. Este vorba despre câmpul de luptă al Bătăliei de la al-Qadisiyyah, care a avut loc în anul 636 sau 637 d.Hr., o confruntare importantă care a marcat expansiunea teritoriilor musulmane dincolo de Peninsula Arabică.
Deși această bătălie a fost una dintre cele mai mari victorii ale arabilor musulmani împotriva Imperiului Sasanid, locația exactă a câmpului de luptă rămăsese un mister până acum. Arheologii au reușit să localizeze situl istoric în sud-vestul Irakului, la aproximativ 30 de kilometri de Kufa, în guvernoratul Najaf, grație imaginilor obținute de la sateliții KH9, datând din 1974, combinate cu textele istorice din acea perioadă.
Metodologia descoperirii: îmbinarea tehnologiei moderne cu sursele istorice
William Deadman, specialist în teledetecție arheologică la Universitatea Durham, a declarat că descoperirea a făcut parte dintr-un proiect mai amplu de cartografiere a siturilor arheologice din Orientul Mijlociu. Inițial, echipa a încercat să mapeze traseul pelerinajului Darb Zubaydah, care lega orașul Kufa din Irak de Mecca, în Arabia Saudită, utilizând imagini declasificate și relatări istorice. În timpul acestei cercetări, Deadman și echipa sa și-au dat seama că ar putea identifica și locația celebrei bătălii.
Pentru a localiza situl, Deadman a început prin a trasa pe hartă cercuri, utilizând distanțele menționate în sursele istorice. Apoi, a analizat cu atenție zonele în care aceste cercuri se suprapuneau în imaginile satelitare. Mare i-a fost surpriza când a descoperit un fort și o structură de dublu zid, exact cum era descris în relatările istorice.
„Am fost uimit când am descoperit aceste detalii care coincideau cu textele antice„, a spus Deadman pentru CNN.
Concluzii și importanța descoperirii pentru istorie și turism
Bătălia de la al-Qadisiyyah a fost un moment crucial în istoria Orientului Mijlociu, marcând înfrângerea Imperiului Sasanid de către o armată arabă mult mai mică. Victoria le-a permis arabilor musulmani să își extindă influența în Mesopotamia, Persia și chiar mai departe. Potrivit profesorului Mustafa Baig de la Universitatea din Exeter, care nu a fost implicat în cercetare, armata musulmană a reușit să câștige datorită curajului și strategiilor deosebit de inteligente. El a descris descoperirea drept „foarte importantă” pentru înțelegerea istoriei acelei perioade.
„Acum că locația exactă a fost identificată, turiștii, fie că sunt religioși sau nu, vor fi cu siguranță interesați să viziteze acest loc cu o importanță istorică majoră”, a declarat Baig.
Din păcate, o mare parte din structurile antice descoperite, inclusiv zidul de 9,7 kilometri care lega siturile al-Qadisiyyah și al-‘Udhayb, au fost distruse sau încorporate în granițele terenurilor agricole. Situl vechiului avanpost militar de la al-‘Udhayb pare să fi fost și el exploatat, potrivit arheologilor.
În continuare, echipa de cercetare plănuiește să efectueze măsurători și să desfășoare săpături arheologice pentru a documenta ce a mai rămas din situl istoric, însă planurile lor sunt momentan suspendate din cauza tensiunilor politice din Orientul Mijlociu.
Descoperirea sitului Bătăliei de la al-Qadisiyyah nu doar că oferă o mai bună înțelegere a unui eveniment istoric crucial, dar ar putea transforma acest loc într-o destinație turistică semnificativă, cu potențialul de a revitaliza economia locală și de a atrage pasionații de istorie din întreaga lume.