23 iun. 2024 | 13:52

Un nou lanț de magazine se lansează în România și provoacă giganții Profi, Mega Image și LaDoiPași

ACTUALITATE
Un nou lanț de magazine se lansează în România și provoacă giganții Profi, Mega Image și LaDoiPași

Un nou jucător major în retailul românesc își face intrarea cu multă forță și ambiție pe piață. Zabka, un gigant polonez cu peste 10.000 de magazine în țara sa de origine, a deschis recent primele sale unități în România și se pregătește pentru o expansiune accelerată. Cu cinci magazine deja funcționale și alte șase în curs de amenajare, Zabka intenționează să se dezvolte rapid și să devină un competitor serios pentru Profi, Mega Image și LaDoiPași.

Expansiunea rapidă a Zabka în România

„Pentru noi, România este prima piață internațională pe care pătrundem. În Polonia, avem 10.500 de magazine și deschidem, în medie, alte trei magazine pe zi. În România, momentan avem cinci unități, dar ne extindem. Vrem să ne dezvoltăm cu aceeași viteză ca în Polonia și ținând cont de mărimea pieței, putem face asta. Înainte de toate însă, trebuie să înțelegem consumatorul pentru a ne putea adapta business-ul. Acum încă învățăm”, a declarat, conform Mediafax, Anna Grabowska, CEO al Zabka International și vice-președinte și membru în boardul grupului cu afaceri anuale de 5 miliarde euro anual.

Zabka este un nume bine cunoscut în Polonia, având o istorie de aproximativ 25 de ani și servind zilnic 3,6 milioane de clienți. În Polonia, aproape jumătate din populație (circa 17 milioane de polonezi) au un magazin Zabka la mai puțin de 500 de metri de locuințele lor. Acest succes impresionant este sprijinit de fondul american de investiții CVC, care susține expansiunea companiei.

Zabka în România

Zabka, cel mai mare retailer de proximitate din Polonia.

Intrarea pe piața românească și planurile de viitor

Retailerul a intrat pe piața din România la sfârșitul anului trecut prin achiziția pachetului majoritar de acțiuni al companiei de distribuție DRIM Daniel Distribuție FMCG. Acest acord, aprobat deja de Consiliul Concurenței, a fost facilitat de familia Trandafir, antreprenorii locali care au dezvoltat compania DRIM pe parcursul a trei decenii, până la afaceri de peste 650 milioane lei în 2023, cu o creștere de 26%.

„Avem cinci magazine, alte șase în amenajare, mai multe spații sunt în pregătire și și mai multe în negociere. Amenajarea unei unități durează, în medie, 5-8 săptămâni”, explică Radu Trandafir.

Magazinele Froo, brandul sub care operează Zabka în România, au în medie 50-70 mp și se concentrează pe produse de consum imediat, vizând în principal clientela tânără din mediul urban. Deși în oferta magazinelor se regăsesc și produse de băcănie și de curățenie, accentul principal este pus pe produse de consum imediat, cum ar fi cafeaua caldă, hot-dogii sau gheața, care este un produs fanion în Polonia.

Adaptarea la piața locală și perspectivele de creștere

Anna Grabowska subliniază importanța adaptării la preferințele consumatorilor români: „Am studiat ani de zile piața din România. Vedem ce se întâmplă, vedem schimbările sociale. Pentru clienții noștri contează mai mult proximitatea decât prețul. Mai exact, 30% dintre oameni sunt dispuși să plătească mai mult pentru proximitate.”

În medie, mărcile private reprezintă aproximativ 20% din oferta magazinelor, multe dintre ele fiind plasate strategic în zona casei de marcat și în zona de bistro. Circa 80% din produsele din magazinele Froo provin de la furnizori locali, dar compania intenționează să ofere și produse unice, disponibile exclusiv în magazinele sale.

În concluzie, intrarea Zabka pe piața din România marchează un nou capitol în peisajul retailului autohton. Cu o strategie de expansiune agresivă și o adaptare atentă la nevoile consumatorilor, Zabka este pregătită să devină un concurent redutabil pentru marii retaileri deja consacrați pe piață.