09 mart. 2024 | 17:53

Un nou front al expansiunii Rusiei și Chinei: Reactoare nucleare pe Lună până în 2036

ACTUALITATE
Un nou front al expansiunii Rusiei și Chinei: Reactoare nucleare pe Lună până în 2036

Următoarea mișcare în expansiunea globală a Rusiei și Chinei ar putea avea loc chiar pe Lună. Cele două țări au anunțat planuri ambițioase de a construi un reactor nuclear pe suprafața lunară până în 2036. Proiectul ar putea avea un impact semnificativ nu doar asupra explorării spațiale, ci și asupra echilibrului geopolitic global.

Planurile grandioase ale celor două țări nu sunt o surpriză. În 2021, au dezvăluit proiectul Stației Internaționale de Cercetare Lunară (ILRS), despre care susțin ipocrit că va fi „deschisă tuturor”. Însă tensiunile geopolitice crescânde dintre acestea și SUA fac improbabilă prezența astronauților NASA pe această bază, scrie Livescience.com.

De la „Războiul Rece” la „Cursa Spațială Rece”: Rusia și China, o alianță incomodă pentru NASA

Reactoare nucleare pe Luna rusia si china

Pe 5 martie, șeful Roscosmos a confirmat intenția de a dezvolta un reactor nuclear împreună cu China, pentru a alimenta teoretic ILRS. „Astăzi luăm în considerare serios un proiect undeva la începutul anilor 2033-2035 – să livrăm și să instalăm o unitate de alimentare pe suprafața lunară, împreună cu colegii noștri chinezi”, a declarat Yury Borisov, directorul general Roscosmos.

Borisov a precizat că această misiune de construcție extrem de riscantă ar putea fi executată de roboți, „fără prezența umană”. Tehnologia ar fi „aproape gata”, dar atât Rusia, cât și China întâmpină provocări tehnice. Anul trecut, prima misiune lunară a Rusiei în decenii s-a soldat cu eșec: modulul Luna-25 s-a prăbușit, lăsând un crater. China, în schimb, a înregistrat victorii cu multiple misiuni Chang’e, ambiționând chiar aducerea de mostre lunare pe Pământ în acest an.

Așadar, reactorul nuclear ar fi vital pentru susținerea pe termen lung a bazelor lunare, având în vedere limitările energiei solare. NASA are propriile proiecte nucleare, demonstrând urgența acestei tehnologii în cucerirea spațiului.

Cursa pentru supremația spațială rămâne tensionată. Pe fondul sancțiunilor dure impuse de SUA după invazia rusă în Ucraina, alianța dintre Rusia și China în spațiul cosmic se adâncește, sfidând dominația tradițională a NASA.