23 feb. 2024 | 10:22

Americanii au trimis prima sondă pe Lună, după 50 de ani de la Apollo 17. Startup-ul care a luat fața NASA

ACTUALITATE
Americanii au trimis prima sondă pe Lună, după 50 de ani de la Apollo 17. Startup-ul care a luat fața NASA

Intuitive Machines a marcat un moment istoric, devenind prima companie privată care a trimis cu succes o sondă spațială pe Lună.

Prima sondă pe Lună după 50 de ani

Aselenizarea reușită în noaptea de joi spre vineri reprezintă, fără dar și poate, o premieră pentru Statele Unite, după 51 de ani de la zborul Apollo 17.

Sonda spațială Odysseus a aterizat în apropierea Polului Sud al Lunii, deschizând perspective interesante pentru cercetarea spațială.

Modulul spațial a parcurs o distanță impresionantă de 384.400 km de pe Pământ, după decolarea de la Cape Canaveral, Florida.

Ce se știe despre Intuitive Machines, compania care a trimis sonda

Startup-ul Intuitive Machines a câștigat un contract important de la NASA pentru transportul a șase instrumente științifice la bordul navetei, ce vor contribui la studierea detaliată a suprafeței Lunii și la măsurarea undelor radio.

Una dintre cele mai fascinante perspective este căutarea unei surse de apă, iar aselenizarea în apropierea Polului Sud al Lunii deschide noi posibilități în această direcție.

Compania, cu sediul în Houston, își propune să trimită o altă navetă spațială în martie, care va avea ca obiectiv forarea pentru a găsi gheață subterană.

Pe lângă încărcătura științifică, Odysseus transportă și 125 de sculpturi minuscule realizate de artistul american Jeff Koons, marcând astfel o altă premieră: primele opere de artă care ajung pe suprafața lunară.

Bill Nelson, administratorul NASA, și-a exprimat entuziasmul în urma aselenizării reușite, subliniind importanța acestui moment pentru întreaga omenire.

Poreclit „Odie” sau IM-1, modulul se află acum pe suprafața Lunii și transmite semnale către controlul misiunii.

Călătoria lui „Odie” pe Lună reprezintă un pas important pentru planurile viitoare ale NASA de a trimite o misiune cu echipaj uman, la sfârșitul anului 2026.

Succesul din 22 februarie vine după unele eșecuri recente în explorarea lunară.

Cu toate acestea, aselenizarea reușită marchează o nouă eră a explorării spațiale, deschizând noi orizonturi pentru umanitate în căutarea cunoașterii și a aventurii în spațiul cosmic.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele