Astronauții chinezi rămân pe Lună: noi detalii despre proiectul unei noi stații spațiale ruso-chineze

Astronauții chinezi rămân pe Lună: noi detalii despre proiectul unei noi stații spațiale ruso-chineze

În următorii ani, explorarea Lunii va lua o cu totul altă formă, dacă se materializează proiectul ambițios al chinezilor. Ca referință, aceștia vor să creeze o stație de cercetare pe suprafața satelitului natural al Pământului împreună cu rușii.

Autorul programului lunar al Chinei a fost citat de Reuters în weekend, după ce acesta a spus că astronauții chinezi vor rămâne pentru pe Lună pentru perioade îndelungate, cu scopul de a efectua cercetări științifice.

Detaliarea proiectului ambițios vine după ce China a dezvăluit organizarea unei serii de misiuni fără echipaj în acest deceniu. Acesta vor fi însă un pic mai ”constructive” decât ale Statelor Unite ale Americii. Mai mulți roboți vor facilita pe Lună crearea unei baze robotice pentru a explora regiunea polară sudică a astrului ceresc, înaintea debarcărilor cu echipaj.

„Dacă proiectul staţiei de cercetare lunară este implementat cu succes, China nu va fi departe de realizarea debarcărilor cu echipaj”, a spus Wu Weiren, proiectantul şef al programului de explorare lunară din China. Anunțul a venit la câteva zile după ce China și Rusia au semnat un prim pact pentru înființarea unei stații internaționale de cercetare lunară, fără să se arunce la niște termene temporale.

„În comparaţie cu astronauţii americani care ar putea sta doar zeci de ore după aterizarea pe Lună, astronauţii chinezi vor rămâne pe Lună o perioadă mai lungă de timp”, a spus Wu. „Va fi o şedere de lungă durată pe Lună, nu o oprire scurtă”, a adăugat el.

Ca referință, dacă ți se par prea ambițioase inițiativele dezvăluite de chinezi, merită să ai în vedere că această țară este prima, după 1976, care în ultimii ani a avut mai multe misiuni pe Lună, cu scopul recoltării de roci. Nicio astfel de misiune nu a inclus echipaj uman la bordul aeronavelor.

De partea cealaltă a planetei, NASA intenţionează să readucă astronauţii pe suprafaţa Lunii până în 2024. Ultima aterizare cu un echipaj NASA a avut loc în 1972. Rachetele chineze nu au în prezent o forţă suficientă pentru a trimite astronauţii pe Lună, a spus Wu, dar China îşi propune să facă progrese în proiectarea rachetelor în 2021-2025.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: