21 mart. 2024 | 10:38

Toți șoferii din România cu permis categoria B au noi drepturi. Ce spune noua lege, ce poți să conduci

ACTUALITATE
Toți șoferii din România cu permis categoria B au noi drepturi. Ce spune noua lege, ce poți să conduci

Astăzi, judecătorii constituționali au respins sesizarea referitoare la ordonanța de urgență care permite posesorilor de permis de conducere categoria B să opereze și anumite tipuri de motociclete.

Decizia Curții Constituționale a României

Președintele Klaus Iohannis a contestat această lege la Curtea Constituțională pe data de 3 ianuarie 2024. Inițial, sesizarea fusese amânată în luna februarie, fiind programată inițial pentru data de 13 martie, ulterior amânată pentru 20 martie.

Curtea Constituțională a României a concluzionat că ordonanța care permite posesorilor de permis de conducere categoria B să opereze și anumite tipuri de motociclete este în conformitate cu legislația în vigoare. Decizia vine în urma analizării contestației depuse de președintele Klaus Iohannis. Acesta a atacat actul normativ votat în Parlament pe motivul presupusei sale ambiguități.

Motocicletele pentru care este valabilă categoria B

Prin urmare, șoferii deținători ai permisului de conducere categoria B vor fi autorizați să opereze anumite tipuri de motociclete cu transmisie automată, având o cilindree maximă de 125 cmc, o putere maximă de 11 kW și un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, încadrându-se astfel în categoria A1. În plus, sunt stabilite anumite condiții pentru cei care doresc să conducă motociclete de tipul celor menționate anterior.

Două cerințe trebuie îndeplinite de șoferi pentru a conduce astfel de motociclete: să aibă cel puțin 2 ani de experiență în conducerea autovehiculelor și să prezinte o adeverință care să ateste absolvirea unui curs practic de pregătire cu o durată de cel puțin 10 ore.

Iohannis a contestat la CCR Legea a fost adoptată de Camera Deputaților încă din anul precedent. Ea a fost contestată de președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională.

Șeful statului a solicitat reexaminarea acesteia de către Parlament din următoarele motive:

  • plasarea greșită a intervenției legislative
  • neclaritatea legii în ceea ce privește modalitatea de a dovedi absolvirea celor 10 ore de pregătire practică.

Mai precis, erau semne de întrebare cu privire la necesitatea prezentării fizice a acestei dovezi în cazul unui control al conducătorului de vehicul, alături de permisul de conducere.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a subliniat lipsa de claritate în intenția legiuitorului de a conferi dreptul posesorilor permiselor de conducere eliberate pentru categoria B de a conduce exclusiv motociclete cu transmisie automată din categoria A1.

La finele lunii decembrie, după reexaminare, Parlamentul a trimis legea pentru completarea OUG 195/2002 spre promulgare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele