21 oct. 2024 | 17:17

Scandal mondial de 270 de milioane de euro. FIFA, pusă la zid de sute de jucătoare de fotbal

SPORT
Scandal mondial de 270 de milioane de euro. FIFA, pusă la zid de sute de jucătoare de fotbal

Un nou scandal a lovit lumea fotbalului, iar în centrul atenției sunt FIFA și un parteneriat controversat pe care l-a semnat cu compania petrolieră Aramco din Arabia Saudită.

Peste o sută de jucătoare de fotbal din 24 de țări și-au unit vocile într-un protest față de această colaborare, acuzând FIFA de susținerea indirectă a unui regim cunoscut pentru încălcarea drepturilor omului și a contribuției la criza climatică.

Aceste jucătoare, printre care și internaționala spaniolă Maitane Lopez, atrag atenția asupra impactului social și moral al acestui contract de sponsorizare, cerând FIFA să reevalueze parteneriatul.

Protestul fotbalistelor împotriva parteneriatului

Motivul principal al nemulțumirii jucătoarelor este asocierea dintre FIFA și Aramco, o companie dintr-un stat cu un bilanț criticat pentru încălcările drepturilor omului, mai ales în ceea ce privește femeile și comunitatea LGBTQI+.

În scrisoarea lor deschisă, jucătoarele au menționat că autoritățile saudite investesc miliarde în sponsorizări sportive pentru a îmbunătăți imaginea regimului, în timp ce realitatea din țară este departe de a fi una pozitivă.

„Autorităţile saudite au cheltuit miliarde pe sponsorizări sportive în încercarea de a distrage atenţia de la bilanţul brutal al regimului în materie de drepturile omului, dar tratamentul aplicat femeilor vorbeşte de la sine. Un stat care criminalizează persoanele LGBTQI+ şi oprimă sistematic femeile nu are dreptul să sponsorizeze frumosul nostru sport”, au afirmat jucătoarele de fotbal.

Ele cer FIFA să se alinieze cu principiile egalității și incluziunii și să refuze sponsorizările venite din surse care susțin astfel de politici discriminatorii.

FIFA se apără, dar criticile persistă

Deși FIFA a încercat să răspundă acuzațiilor, susținând că banii obținuți din acest contract vor fi investiți în dezvoltarea fotbalului feminin la nivel mondial, criticile nu au încetat.

Jucătoarele nu sunt convinse că simpla utilizare a fondurilor pentru promovarea sportului feminin justifică ignorarea contextului în care acești bani sunt generați. Ele consideră că acceptarea unui astfel de parteneriat trimite un mesaj periculos, conform căruia aspectele financiare prevalează în fața valorilor umane fundamentale.

Contractul dintre FIFA și Aramco, semnat pentru o perioadă de trei ani și jumătate, are o valoare impresionantă, estimată la 90 de milioane de euro pe an. Acest parteneriat include sponsorizarea Cupelor Mondiale din 2026 și 2027, atât la nivel masculin, cât și feminin, ceea ce face din Aramco unul dintre cei mai importanți parteneri ai FIFA.

Cu toate acestea, jucătoarele rămân ferme în poziția lor, argumentând că investițiile financiare nu ar trebui să vină cu prețul susținerii regimurilor care încalcă drepturile fundamentale ale oamenilor. Mesajul lor este clar: sportul, în special fotbalul, ar trebui să fie un spațiu de incluziune, nu de perpetuare a inegalităților.