20 apr. 2024 | 16:37

”Salvaţi-ne, vă rugăm!“. Cum a scăpat-o Ion Iliescu pe Steaua de la faliment

ACTUALITATE
”Salvaţi-ne, vă rugăm!“. Cum a scăpat-o Ion Iliescu pe Steaua de la faliment
Ion Iliescu., fost președinte al României.

Echipa de fotbal Steaua Bucureşti a fost la un pas de faliment la finalul anilor ’90 din cauza datoriilor către o firmă de construcții. Dar a reușit să scape după intervenția fostului președinte al României, Ion Iliescu. Ce a făcut acesta pentru a salva formația Armatei.

Cum putea Steaua să dea faliment

Ion Iliescu a condus România imediat după Revoluţie şi până în 1992, ca preşedintele al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, apoi ca președinte ales în două mandate, între anii 1992-1996 și 2000-2004. Se știe că acesta este pasionat de sport și într-un interviu recent a declarat că se uită la tenis, dar urmărește și meciuri de fotbal.

Ion Iliescu este cel care a scăpat Steaua de la faliment la finalul anilor ’90. Echipa din Ghencea semnase un contract de modernizare a stadionului cu firma Tehnorob, o societate care ulterior a dat clubul în judecată. Constructorul a pretins că nu i s-au plătit lucrările şi a cerut dizolvarea şi lichidarea Clubului Sportiv al Armatei. Datoria se ridica la peste 40 de miliarde de lei vechi.

”Salvaţi-ne, vă rugăm!“. Cum a salvat-o Ion Iliescu pe Steaua de la faliment

Ajutor de la Cotroceni

Laurențiu Roșu, fost comandant al CSA, a povestit într-o carte despre episodul de la finalul anilor ’90 și despre  cum a ajuns la Ion Iliescu pentru a-i cere ajutorul.

„M-am întâlnit cu Iliescu, ca președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării. I-am spus că pe data de 10 ianuarie 2002 Tribunalul București s-a pronunțat printr-o sentință, neredactată încă, pentru dizolvarea CSA Steaua.

Și că Ministerul Apărării Naționale consideră că prin această decizie instanța a fost abilitată să se pronunțe cu privire la desființarea unei unități militare, ceea ce creează un precedent deosebit de periculos în materie judecătorească, cu încălcarea evidentă a principiului separației puterilor în stat!”, a povestit Laurențiu Roșu.

Vezi și: Ion Iliescu ştie toate glumele de pe internet despre vârsta lui. Ce îl amuză pe fostul preşedinte: „Sunt vechi, domnule!”

De asemenea, fostul comandat al CSA a precizat că în urma discuției sale cu Ion Iliescu, Steaua a fost salvată de la faliment.

Juriștii lui Ion Iliescu, de la Cotroceni, au confirmat că Steaua nu poate fi dizolvată, din moment ce are indicativ de unitate militară. Doar CSAT putea să desființeze unități militare, nu un judecător!„, a mai spus Laurențiu Roșu.

O parte din datoria echipei a fost achitată de Gigi Becali, care a participat la o licitație la care fuseseră scoase la vânzare nocturna și tribuna I din Ghencea. În 2003, latifundiarul din Pipera a devenit patronul Stelei.

Ion Iliescu.

Ion Iliescu.

Ion Iliescu, fan Rapid

Chiar dacă a jutat-o pe Steaua să scape de faliment, Ion Iliescu a declarat în mai multe rânduri faptul că este mare fan al echipei Rapid. Fostul președinte chiar a dezvăluit la un moment dat că a participat la inaugurarea vechiului stadion Giulești, pe când avea doar nouă ani.

Cu Rapidul, pentru că eram fiu de ceferist și am copilărit pe lângă Podul Grant. În 1939 am văzut când s-a inaugurat stadionul din Giulești, locuiam în apropiere și treceam podul să merg la niște cunoștințe în Crângași.

Vezi și: Ce pensie are Ion Iliescu. Suma primită de la stat îi va revolta pe români, nu e deloc mică

S-a organizat o mare acțiune, se numea Ceferiada, un fel de olimpiadă a ceferiștilor, și tot atunci s-a inaugurat stadionul Giulești”, spunea fostul conducător al României.

În 2003, când Rapid a obținut titlu de campioană a României, cei din club i-au oferit lui Ion Iliescu o insignă, un fanion și un tricou al echipei cu semnăturile jucătorilor din perioada respectivă.

  • Ion Iliescu este trimis în judecată pentru ”săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii” în ”Dosarul Revoluției”.
Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele