După o carieră politică impresionantă, dar și controversată, primul președinte al României post-comuniste s-a retras din spațiul public, însă stârnește în continuare curiozitatea românilor. Mulți se întreabă și acum ce pensie are Ion Iliescu. Suma primită de la stat nu e deloc mică.
Ion Iliescu este unul dintre personajele cheie din politica românească, după momentul Decembrie 1989. El este primul președinte ales, după căderea regimului comunist.
De fapt, a avut două mandate și „jumătate” ca șef al statului: între 1992 şi 1996, apoi între 2000 şi 2004, dar a fost ales și la alegerile din mai 1990 – mandat ce nu a fost considerat constituțional, în condițiile în care, la acea vreme, legea fundamentală încă nu fusese votată.
De ceva vreme, s-a retras din viața publică, însă rămâne unul dintre cei mai controversați politicieni ai țării. Mulți se întreabă și acum ce pensie are Ion Iliescu. Suma primită de la stat nu e deloc mică. Fostul președinte încasează, lună de lună, în jur de 15.000 de lei.
Suma este compusă din pensia de aproximativ 4.000 de lei, o indemnizație oferită pentru ocuparea primei funcții în stat – de peste 5.300 de lei – și o a doua indemnizație, de senator, în valoare de 5.000 de lei.
Personaj controversat, admirat de unii, contestat de alții, Ion Iliescu a avut o viață dificilă. Copilăria sa a fost marcată de momente grele – abandonat de mamă când avea doar un an, iar tatăl său a fost condamnat la închisoare.
„Adevărul este că împrejurările vieţii au făcut ca, la vârsta de un an, să fiu abandonat de propria-mi mamă, care nu s-a interesat niciodată de soarta mea. Nu i-am reproşat niciodată nimic, dar nici nu am băgat-o vreodată în seamă”, povestea Iliescu, la începutul anilor ‘90, într-o scrisoare adresată jurnalistului Cornel Nistorescu.
Și-a trăit primii ani în Oltenița, localitatea în care s-a născut și în care locuiau bunicii săi. Decenii mai târziu, vorbea cu emoție despre acea perioadă:
„Erau şi pomi fructiferi, domina curtea un gutui care a fost una din slăbiciunile mele. Bunica făcea totdeauna dulceaţă de gutui şi acum am slăbiciunea cu dulceaţa de gutui! Erau pruni, meri, un dud. Era o gospodărie foarte vie şi bunica şi bunicul o gospodăreau“, își amintea fostul președinte, în toamna anului 2015, în interviul publicat în „Jurnalul de Călăraşi“.