Românul care a condus Ungaria: Eroul pentru care bat și astăzi toate clopotele Europei. Destinul lui Iancu de Hunedoara

ACTUALITATE
Românul care a condus Ungaria: Eroul pentru care bat și astăzi toate clopotele Europei. Destinul lui Iancu de Hunedoara
27 feb. 2024 | 22:05

Secolul al XV-lea a fost marcat de o serie de provocări majore pentru Regatul Ungariei. Amenințarea constantă a expansiunii Imperiului Otoman, coroborată cu luptele interne pentru putere, fragilizau stabilitatea regatului. Pe tron se succedau monarhi slabi, incapabili să gestioneze crizele interne și externe.

În acest context tensionat, a apărut o figură emblematică, care avea să schimbe cursul istoriei: Ioan de Hunedoara, cunoscut în istorie ca Iancu de Hunedoara.

Origini controversate, identitate românească

Originile lui Iancu de Hunedoara fac obiectul unor dezbateri academice aprinse. Deși unii îl consideră maghiar sau cuman, o serie de documente și cronici din epocă îl indică ca fiind român. Mărturii ale unor personalități marcante ale timpului precum Phillipe de Commine („Le chevalier blanc de la Valachie”) și Silvio Piccolomini (viitorul Papă Pius al II-lea), care evidențiază contribuția sa la gloria românilor, susțin această identitate. Indiferent de etnie, este cert că Iancu de Hunedoara a fost un produs al spațiului transilvănean multicultural, unde identitățile etnice se intersectau și se influențau reciproc.

Vezi și: De unde vine, de fapt, numele Transilvania și de ce susțin ungurii că le aparține în istorie

Iancu de Hunedoara, conform unei gravuri a timpului

Iancu de Hunedoara, conform unei gravuri a timpului.

Ascensiunea fulminantă a unui erou

Ascensiunea lui Iancu de Hunedoara a fost una fulminantă. Provenind dintr-o familie de nobili de rang secundar, posibil refugiați munteni sau mici aristocrați transilvăneni, s-a remarcat prin abilitățile sale militare excepționale. Participarea la campaniile militare din Italia, alături de condotierii italieni, și experiența dobândită în războaiele husite l-au transformat într-un lider și strateg desăvârșit. Curajul său legendar, abilitățile tactice și charisma sa l-au propulsat rapid în ierarhia nobiliară maghiară.

Vezi și: Pedeapsa înfiorătoare a turcilor care au săpat fântâna castelului Hunedoara: ”Mărite domn, apă aveți, dar inimă, nu”

Rolul politic crucial în Ungaria

Rolul lui Iancu de Hunedoara în politica Ungariei a depășit cu mult sfera militară. Într-o perioadă marcată de anarhie și lupte pentru putere, el a jucat un rol crucial în menținerea unității regatului. A contribuit decisiv la alegerea lui Vladislav al III-lea Jagello ca rege al Ungariei, asigurând un lider capabil să continue lupta împotriva pericolului otoman. A ocupat funcții importante, precum ban al Severinului, voievod al Transilvaniei, guvernator și regent al Ungariei, căpitan general al regatului. Prin abilitățile sale diplomatice și administrative, a reușit să consolideze autoritatea regală și să stabilizeze regatul.

Iancu de Hunedoara gravura a timpului reprezentare

Iancu de Hunedoara

Bătălia de la Belgrad: Un moment de glorie europeană

Victoria de la Belgrad din 1456 rămâne apogeul carierei lui Iancu de Hunedoara. Acolo, alături de Ioan de Capistrano, a condus o armată maghiară și cruciată care a învins o armată otomană covârșitoare. Victoria a oprit înaintarea otomană către inima Europei pentru aproape o jumătate de secol și a salvat Ungaria de la o invazie iminentă. Papa Calixt al III-lea a decretat ca în amintirea victoriei, clopotele bisericilor din Europa să bată la amiază, o tradiție care persistă și astăzi. Iancu de Hunedoara a devenit un simbol al luptei creștine împotriva expansiunii otomane, un erou celebrat în toată Europa.

Bătălia de la Belgrad, reprezentată într-o pictură maghiară din secolul al XIX-lea, îl prezintă în centrul său pe Giovanni da Capistrano, înălțând crucea.

Bătălia de la Belgrad, reprezentată într-o pictură maghiară din secolul al XIX-lea, îl prezintă în centrul său pe Giovanni da Capistrano, înălțând crucea.

Moștenirea lui Iancu de Hunedoara

Iancu de Hunedoara nu a fost doar un războinic formidabil, ci și un tactician și un lider politic înțelept, care a înțeles că soarta Ungariei și, mai larg, a Europei creștine, depinde de capacitatea de a uni forțele în fața unui inamic comun. Moștenirea sa, însă, transcende realizările militare sau politice; el rămâne în istorie ca simbolul unei Europe care, în ciuda frământărilor și divergențelor interne, a reușit să își păstreze identitatea și libertatea în fața unei amenințări externe covârșitoare. Iancu de Hunedoara, domnitorul cu origini românești care a condus Ungaria și a făcut să bată toate clopotele din Europa creștină, este pildă vie că eroismul și devotamentul față de cauza comună pot schimba cursul istoriei.

Vezi și: Horoscopul lui Matei Corvin, descoperit la Vatican, face lumină într-un mister vechi de secole